Clicky


Politiebonden licht bezorgd over inzet NSS

Politiebonden licht bezorgd over inzet NSS
27-01-2014 17:53 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse Politiebond (NPB) en Politievakbond ACP vinden dat er voorafgaand en tijdens de nucleaire top eind maart in Den Haag goed moet worden gezorgd voor politiemensen. Bij de organisaties zijn lichte zorgen over de druk die op de schouders van de politie terechtkomt.

Dertienduizend politiemensen zullen op 24 en 25 maart op de been zijn in Den Haag. Daarmee is het de grootste politieoperatie in Nederland ooit. Een woordvoerder van ACP noemt het 'een mooie uitdaging' maar maakt ook een kanttekening. "De capaciteit is er, maar we moeten ook kijken naar de impact die de top heeft op de politiemensen. Het vergt veel van hen en daarom mag de zorg niet ontbreken."

Een collega van de NPB is het daarmee eens. "Of het een succes wordt, hangt af van de politiek. Zij moeten de juiste keuzes maken over de inzet van onze mensen. Daar hangt voor ons het succes vanaf."

De zegsman doelt op het inzetten van politiemensen tijdens evenementen voorafgaand aan de nucleaire top. "Evenementen moeten in overleg zo veel mogelijk verplaatst worden of zonder de inzet van de politie plaatsvinden. Je kunt in Den Haag best een megaoperatie plannen, maar dan moet je het op andere momenten rustiger aan doen."

De NPB verwacht overigens dat het uiteindelijk allemaal goed verloopt. "Als de politiek de juiste keuzes maakt, wordt het ongetwijfeld een geslaagde inzet." De woordvoerder van ACP denkt er ook zo over. "Er wordt veel van de politie gevraagd, maar de voorbereidingen zijn al anderhalf jaar gaande. Dat zit dus wel goed." Al met al vindt ACP het vooral 'een mooi moment voor Nederland en de politie om te laten zien wat we kunnen'.

Plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik liet tijdens een bijeenkomst over de top maandagochtend al weten dat politiechefs contact zoeken met de burgemeesters in hun gemeente. De burgemeesters wordt gevraagd om terughoudend te zijn met het verlenen van vergunningen voor festiviteiten die plaatsvinden rond de Nuclear Security Summit in Den Haag. "Als onze assistentie gewenst is tijdens dat soort evenementen gaat dat ten koste van onze inzet in Den Haag", aldus Bik. (Novum)