Clicky


OM verdedigt onderzoek Badr Hari

OM verdedigt onderzoek Badr Hari
27-01-2014 17:45 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft zich maandag uitgebreid verweerd tegen de kritiek die de raadslieden van Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben geleverd op het politieonderzoek en het OM. De advocaten fileerden de bewijsvoering van het OM en pleitten voor niet-ontvankelijkheid en vrijspraak.

Veel kritiek op het OM is onterecht en suggestief, betoogde officier van justitie Maaike Bienfait. Het sporenonderzoek is volgens haar degelijk geweest. "Alles is gedaan om de onderste steen boven te krijgen." Ook is volgens Bienfait op alle fronten zorgvuldig omgesprongen met de belangen van de verdachten. Zij betoogde dat er geen reden is voor de rechtbank om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Ook van een tunnelvisie gericht op de veroordeling van Hari was geen sprake, aldus Bienfait. Met man en macht is geprobeerd andere verdachten in het vizier te krijgen, maar dat is ondanks het grootscheepse onderzoek naar de mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in de Amsterdam Arena en niet gelukt.

In de Arena waren die avond 37 duizend mensen aanwezig en was sprake van een 'zeer onoverzichtelijke' situatie. Bovendien waren verdachten en de meeste getuigen snel weg na de mishandeling. Daarnaast staat vast dat de bebloede theedoek waarop dna-sporen van Hari en Everink geen aanwijzingen van contaminatie zijn gevonden.

Het is begrijpelijk dat er geen 'perfect pd-management' is geweest, zei de officier, doelend op de 'plaats delict'. Het OM vindt dat wel 'adequaat en toereikend' is gehandeld bij het forensisch onderzoek. De officier wees er verder op dat Hari degene was die het eerst de media heeft gezocht in reactie op het verwijt dat de kickbokser al door de media is veroordeeld. Het OM zou zich terughoudend jegens de pers hebben opgesteld.

Bienfait betoogde opnieuw dat Everink in de ogen van het OM een betrouwbare getuige is en dat voor de ontkennende verklaring van Hari geen ondersteuning is te vinden. Ook de verweren in de andere geweldszaken waarvan Hari wordt verdacht zouden geen hout snijden.

Dat Hari en Y. Everink samen met voorbedachten rade hebben mishandeld staat voor de officier vast. Het OM eiste vorige week vier jaar cel tegen Hari, waarvan een voorwaardelijk. Hij zou het Amsterdamse uitgaansleven hebben 'geterroriseerd' met zijn geweld en intimiderende praktijken. Tegen Eindhovenaar Y. werd twintig maanden geëist.

Hari krijgt later op de middag nog het laatste woord. De rechtbank doet over enkele weken uitspraak. (Novum)