Clicky


Omzetdaling en winststijging voor Caterpillar

Omzetdaling en winststijging voor Caterpillar
27-01-2014 17:32 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

Het Amerikaanse Caterpillar heeft in de laatste maanden van vorig jaar een beduidend lagere omzet geboekt, maar de winst desondanks harder dan verwacht zien stijgen. Dit maakte de fabrikant van zwaar materieel maandag voorbeurs bekend.

Topman Doug Oberhelman sprak van een 'ongelooflijk zwaar jaar', maar roemde de kostenmaatregelen die Caterpillar nam om dit te compenseren. Caterpillar boekte in het vierde kwartaal 14,4 miljard dollar omzet, tien procent minder dan een jaar eerder. De daling was volgens de onderneming vooral te danken aan een lagere vraag vanuit de mijnbouwsector.

Ondanks de omzetdaling steeg de nettowinst echter met 44 procent tot een miljard dollar, of 5,75 dollar per aandeel. Vorig jaar behaalde het concern wel minder winst door een afschrijving van 580 miljoen dollar. Dit werd deels gecompenseerd door een belastingmeevaller van driehonderd miljoen dollar.

Over heel 2013 kwam de omzet uit op 55,7 miljard dollar en een winst van 3,8 miljard dollar. Caterpillar mikte voor 2013 op een omzet van ongeveer 55 miljard dollar en een winst per aandeel van 5,50 dollar. Beleggers reageren goed op de rapportage van Caterpillar. Het aandeel koerst in de elektronische handel voorbeurs bijna 6,5 procent hoger. (Novum/ABM FN)