Clicky


Advocaat Hari oppert boete en horecaverbod

Advocaat Hari oppert boete en horecaverbod
23-01-2014 20:27 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De rechtbank moet Badr Hari niet opnieuw naar de gevangenis sturen, maar hem een lange voorwaardelijke straf, een horecaverbod en eventueel een boete opleggen. Dat opperde Hari's advocaat Bénédicte Ficq donderdagmiddag. "Want mijn client vindt het prima als u hem een horecaverbod oplegt voor de komende vijf jaar. Hij zou dat begrijpen." Het OM eiste woensdag vier jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk.

Als u hem terugstuurt naar de bajes en niet verdisconteert wat er met hem is gebeurd in de beeldvorming, dan is dat onrecht, zei de raadsvrouw tegen de rechter. "Want er is vergelding geweest. Als u hem terugstuurt, wordt de straf wel heel erg zwaar. Dan kan hij inpakken. Alles waarvoor hij heeft gevochten is dan weg, voor hem zijn de komende drie of vier jaar cruciaal, een lange celstraf is dan niet rechtvaardig."

Ficq wees in haar slotwoorden opnieuw op het 'mediaspektakel' rond de kickbokser. "We hebben er alles aan gedaan de media niet te zoeken. Het is onvoorstelbaar wat over hem is geschreven", zei de raadsvrouw. "Hij werd tot op het bot vernederd, gedemoniseerd, afgebrand en hij heeft nooit gereageerd. Zijn rugzak zit vol met negatieve publiciteit. Niemand verdient het om en strafrechtelijk af te moeten rekenen en daarbij ook nog eens mediarechtelijk."

"Ik hoop dat u de geest terug krijgt in de fles", zei de raadsvrouw tegen de rechter in haar pleidooi voor strafmatiging. Het OM beweert dat Hari de media-aandacht zelf heeft gezocht, maar dat was volgens Ficq reactief. Hari zou alleen in een 'panisch moment', de dag na de mishandeling van Koen Everink, een interview met De Telegraaf hebben gegeven.

Het is te gek voor woorden hoeveel er is getapt, hoeveel onderzoek er is gedaan en hoeveel verhoren en getuigen er zijn geweest, vervolgde Ficq haar verhaal. "Als je ziet wat er in deze zaak allemaal is gebeurd, kun je dat bijna niet bevatten. Zij zei de feiten niet te bagatelliseren, maar noemde het buitenproportioneel dat Badr Hari terechtstaat 'alsof hij een monter' is. "Ik hoop echt dat de rechtbank daar iets mee doet. Hij heeft geen sterallures. Hij is aangeslagen, de glans is eraf, hij is dof. Doe iets zinvols. Laat hem tien lezingen geven op sportscholen."

Als Hari terug moet naar de gevangenis staat vrijwel vast dat hij een soort legende wordt, zei Ficq. "Hij wil ook goed doen en wil eraan werken. Ik vraag hem niet te koppelen aan de reclassering, dat is niet te combineren met zijn werk. Hij moet ook in Marokko kunnen trainen."

Hari weet dat hij hier nooit meer wil verschijnen en zal verschijnen, ging Ficq verder. "Die belofte heeft hij gemaakt aan mij." Het OM wil ook dat de vechtsporter zich laat behandelen. "Mijn client laat zich coachen door iemand die hij vertrouwt en kan een gedragstherapeut niet inpassen in het leven dat hij leidt, niet omdat hij dat niet wil", zei Ficq daarover. "Hij moet vechten in de hele wereld. Het is een gevoelige jongen, dat kunt u van mij aannemen."

Eerder op de dag stelden Ficq en haar collega Marnix van der Werf dat het bewijs tegen Hari in veel gevallen verkeerd is geinterpreteerd en weerlegbaar is. De rol van Hari was volgens de raadslieden in veel gevallen juist sussend en bemiddelend.

Ficq vulde een groot deel van de dag met pogingen getuigenverklaringen en bewijsmateriaal tegen de kickbokser in de zaak van de mishandeling van zakenman Koen Everink onderuit te halen. Volgens de raadsvrouw is voor het leeuwendeel van de aanklachten geen overtuigend bewijs, maar heeft justitie zich laten leiden door een tunnelvisie met als beoogd doel de veroordeling van Hari. Ficq stelde dat vrijwel alle feiten op de tenlastelegging - acht geweldsincidenten - vrijspraak moet volgen.

Wat betreft de mishandeling van Everink tijdens dancefeest Sensation White wil zij dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard vanwege onregelmatigheden in het politieonderzoek. Het OM heeft een aantal fouten erkend, maar beoordeelt die niet als cruciaal. Ficq noemde het daarnaast onbestaanbaar dat het OM geen vraagtekens zet bij de verklaringen van Everink, die vanwege zijn drankgebruik en tijdelijke bewusteloosheid veel herinneringen zou hebben gereconstrueerd met hulp van anderen.

Ook de overtuiging van het OM dat de mishandeling in skybox 233 was gepland bestrijdt Ficq. Die is volgens haar alleen gebaseerd op de verklaring van een barmeisje dat werd weggestuurd. De advocaat betoogde dat haar vertrek niet relevant en toevallig was. Voor het medeplegen van de mishandeling van Everink is volgens de raadsvrouw ook geen bewijs.

Voor de beweerde rol van Hari in de gebeurtenissen in uitgaansgelegenheden als Jimmy Woo, Club Air, Cooldown Cafe en Blinq zijn ook geen betrouwbare getuigenverklaringen afgelegd, betoogden Van der Werf en Ficq. Ook veiliggestelde camerabeelden leveren onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van Hari, is hun oordeel.

Het OM reageert maandag op het pleidooi. De rechtbank doet naar verwachting over ruim twee weken uitspraak. (Novum)