Transport Online - 'Meer risicomeldingen over faillissementsfraude'

'Meer risicomeldingen over faillissementsfraude'

'Meer risicomeldingen over faillissementsfraude'
23-01-2014 14:29 | Faillissementen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Justitie heeft vorig jaar 137 potentiële gevallen van faillissementsfraude gesignaleerd. Dat meldde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer in een evaluatie van de nieuwe wet controle op rechtspersonen. Hoe dat aantal zich verhoudt tot voorgaande jaren, is niet duidelijk, omdat het signaleringssysteem pas sinds vorig jaar wordt gebruikt. Wel zou sprake zijn van een stijging.

De screeningsdienst Justis van het ministerie gebruikt sinds 2013 een nieuw systeem met meer controlemomenten. Voorheen werden rechtspersonen alleen gecheckt bij de oprichting, maar nu gebeurt dat ook automatisch bij wijzigingen, bijvoorbeeld door de Belastingdienst. Dat levert meer verdachte rechtspersonen op.

Na een risicomelding kunnen opsporingsinstanties als de FIOD, de Belastingdienst en de politie beoordelen of ze in actie moeten komen. Dat is vorig jaar bijvoorbeeld gebeurd door het in beslag nemen van een boekhouding en het aanhouden en vervolgen van verdachten van fraude, meldt de minister.

Naast de risicomeldingen werden ook 797 netwerktekeningen verstrekt. Dat zijn rapporten waar onderlinge relaties tussen rechtspersonen en bedrijven worden gekoppeld. Dat gebeurt wanneer opsporings- en andere instanties of bijvoorbeeld curatoren meer over een rechtspersoon willen weten. Anders dan bij de risicomelding bevat de netwerktekening geen strafrechtelijke of fiscale informatie. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions