Clicky

Ajax boekt bekerzege op rivaal Feyenoord

22-01-2014 22:39 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ajax heeft woensdag ten koste van rivaal Feyenoord de halve finale van de KNVB-beker bereikt. De landskampioen was voor eigen publiek met 3-1 te sterk. Jean-Paul Boëtius zette Feyenoord nog wel op voorsprong, maar via Viktor Fischer kwam Ajax nog voor rust langszij. Door goals van Bojan Krkic en Thulani Serero stelden de Amsterdammers in de tweede helft de zege veilig.

Zelden zal een klassieker de gemoederen zo bezig hebben gehouden als in de aanloop naar deze bekerontmoeting. In de Arena waren geen Feyenoord-supporters welkom. Toch waren enkele Rotterdamse fans erin geslaagd toegang tot het stadion te krijgen.

Feyenoord opende sterk en kwam al vroeg op voorsprong. Een lobje van Tonny Vilhena werd door ploeggenoot Boëtius, weliswaar met het nodige fortuin, van dichtbij binnengewerkt. Gesterkt door de vroege voorsprong zette Feyenoord in de openingsfase de lijnen uit. Miscommunicatie in de Ajax-defensie leidde bijna tot de 0-2, maar Nicolai Boilesen haalde de bal net op tijd voor de lijn weg.

Gedurende de eerste helft vocht Ajax zich terug in de wedstrijd. Na 34 minuten kwam de landskampioen langszij. In navolging van Boëtius had ook Fischer over geluk niet te klagen. De Deen werd door Daley Blind op schitterende wijze vrij voor Feyenoord-doelman Erwin Mulder gezet. Fischer leek een voet dwars gezet te worden door Daryl Janmaat, maar uiteindelijk caramboleerde de bal precies voor zijn voeten. De Ajax-aanvaller kon vervolgens simpel binnenwerken.

Feyenoord was even de kluts kwijt en Fischer liet na nog een rechtse directe uit te delen. De linksbuiten kon in het vijandelijke strafschopgebied vrij uithalen, maar zag zijn poging op de doellijn gekeerd worden. Even daarvoor was Ricardo van Rhijn op goalie Mulder gestuit.

Na rust was Ajax de ploeg die bepaalde, hoewel Ruben Schaken namens Feyenoord nog wel een grote kans kreeg. De aanvaller stuitte op Kenneth Vermeer. Even later sloeg Ajax aan de andere kant wel toe. Na een vlotlopende aanval kon Mulder nog wel redding brengen op een kopbal van Lasse Schöne, maar was de doelman kansloos op de rebound van Bojan.

In de slotfase was Feyenoord onmachtig en slaagde het er nauwelijks in gevaar te stichten voor het Ajax-doel. De thuisploeg verdedigde solide en liep op de tegenstoot via invaller Serero in de blessuretijd uit naar 3-1. Eerder schaarden AZ, PEC Zwolle en NEC zich al bij de laatste vier van het bekertoernooi. (Novum)