Clicky


Badr Hari hoort vier jaar cel eisen

Badr Hari hoort vier jaar cel eisen
22-01-2014 17:49 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Tegen Badr Hari is woensdagmiddag vier jaar celstraf geëist, waarvan een voorwaardelijk, voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder het ernstig toetakelen van zakenman Koen Everink. Het Openbaar Ministerie sprak de eis woensdagmiddag uit in de Amsterdamse rechtbank. "Hij lijkt zich onaantastbaar te wanen en handelt navenant", aldus justitie.

Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben de 'weerloze' Everink volgens justitie meerdere keren geschopt en geslagen, maar van een poging tot doodslag was geen sprake. Wel handelden ze volgens het OM met voorbedachten rade en was dus sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink in juli 2012 mishandelden in de Amsterdam Arena.

Op de tenlastelegging staat wel poging tot doodslag, maar daarvoor wordt vrijspraak geëist. Voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade kan maximaal twaalf jaar cel worden opgelegd.

Over de media-aandacht vindt het OM dat Hari deze over zichzelf heeft afgeroepen. "Roem brengt ook een extra verantwoordelijkheid met zich mee", zei de officier. Ook gaf Hari de dag na Sensation White een interview met De Telegraaf, waarin hij ontkent bij de mishandeling van Everink betrokken te zijn geweest. Ook daarna zocht de Amsterdammer geregeld de media op. Deze pogingen tot damage control hebben zich tegen hem gekeerd, aldus justitie, die vindt dat er geen aanleiding is voor strafvermindering.

Hari's gedrag werkt in een aantal gevallen juist strafverzwarend door de politie tegen te werken, bijvoorbeeld door verkeerde schoenen in te leveren, zei de officier. Ook beïnvloedde en intimideerde hij 'stelselmatig' getuigen. Zijn gedrag had een 'sterk terroriserend' karakter, waarna hij doet alsof hij van niets weet, aldus justitie. "Tegelijkertijd neemt hij graag de rol van slachtoffer op zich."

De 29-jarige Hari wordt verdacht van acht mishandelingen en een verkeersdelict,die het Openbaar Ministerie nog eens langsliep. Het OM acht ook zware mishandeling in de club Jimmy Woo in mei 2012 bewezen, evenals die van de mede-eigenaar van Club Air in juli 2011. Hari's broer Yassin heeft geprobeerd de schuld hiervoor op zich te nemen, maar toen hij dit in oktober in de rechtbank verklaarde werd hij aangehouden voor meineed.

Hari heeft eerder bekend een kopstoot te hebben gegeven aan iemand in de Cooldown Cafe. Ook voor de meeste andere zaken op de tenlastelegging is volgens het OM voldoende bewijs, waaronder de mishandeling van een ex in juli 2011 en die van een portier van Club Blinq in 2010. Ook wordt bewezen geacht dat hij met zijn auto op de Albert Cuypstraat een vrouw heeft geraakt, die ernstig gewond raakte.

De meest spraakmakende aanklacht is de molestatie van Everink. "Het was een zeer ernstige mishandeling met grote gevolgen voor het slachtoffer", zei officier van justitie Maaike Bienfait, die daaraan toevoegde dat is gebleken dat slachtoffers uit angst geen aangifte durven te doen tegen Hari en getuigen geen verklaring durven af te leggen.

Hari had dertien minuten na het incident de Arena al verlaten met zijn vriendin Estelle Cruijff. Van beiden is naderhand de telefoon getapt. In de zaak zijn ongeveer vijftig getuigen gehoord, van wie meerdere hebben verklaard dat Hari heeft geslagen. Verder hebben rechters geprobeerd in de Arena de gebeurtenissen in de skybox van het stadion te reconstrueren.

Hari beriep zich in oktober op zijn zwijgrecht, hoewel hij wel af en toe sprak. Hij hekelde vooral de rol van de media, die hem al zouden hebben veroordeeld. De kickbokser had eerder verklaard dat hij Everink in de Arena een 'corrigerende' tik had gegeven, omdat de miljonair zijn vriendin Estelle Cruijff zou hebben beledigd. De zakenman, die fors had gedronken, zou hebben gevraagd of het geld van Estelles ex Ruud Gullit op was.

Hari's verklaringen worden volgens het OM niet ondersteund door de feiten en de getuigen en worden dan ook niet geloofd. Volgens het OM zijn de verklaringen van Everink en een reeks getuigen dat Hari een van de daders was wel betrouwbaar.

De zakenman kreeg toen hij terugkwam van de wc een kopstoot, werd geslagen en geschopt en liep naast ernstig beenletsel breuken op in zijn gezicht. Een aantal getuigen heeft verklaard dat Hari een van de schoppers was. Het OM acht bewezen dat hij werd opgewacht door Hari en medeverdachte Y. en dat ze hem meerdere keren hebben getrapt. Hij is daarna gezien met bloedspetters op zijn kleding en een theedoek om zijn hand. Daarop zijn sporen van Everink en Hari gevonden, evenals op een barkruk.

De kickbokser heeft sinds zijn arrestatie kort na Sensation White ongeveer een halfjaar in de cel gezeten. In december 2012 overtrad hij de voorwaarden van zijn vrijlating, waarna hij opnieuw enige tijd werd opgesloten.

Het proces werd in oktober opgeschort omdat het strafdossier was uitgelekt naar de media. Daar bleek Everink achter te zitten. Een verzoek van Hari's advocaat Bénédicte Ficq de zakenman, die in het buitenland is, opnieuw te verhoren wilde de rechtbank woensdag niet honoreren. Ook de journalisten van Brandpunt die het dossier in handen kregen hoeven niet te getuigen.

Everink, die uitgebreid verklaringen heeft afgelegd, hoefde eerder ook niet naar de rechtbank te komen omdat hij dat volgens zijn psychiater niet aankan. Hij had het dossier afgestaan in de hoop dat de stukken een getuige over de streep zouden trekken om een verklaring af te leggen. Everink eist een schadevergoeding van 63 duizend euro. Het OM vindt dit voor een deel terecht, maar heeft nog vragen over de hoogte van het bedrag. Ook ander slachtoffers hebben stevige schadevergoedingen ingediend, die het OM deels ondersteunt.

Uit psychologisch onderzoek is volgens de rechtbank gebleken dat Hari narcistische trekken heeft, maar geen psychopaat is. De kans dat hij opnieuw in de fout gaat wordt laag tot gemiddeld ingeschat. De vechtsporter kreeg eerder werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen opgelegd voor delicten met wapens en drugs.

De reclassering beoordeelt Hari's eerdere contacten met justitie als een fout in zijn leerproces en een gevolg van gebrekkige begeleiding. Volgens een psycholoog die met Hari heeft gesproken kampt hij met overwaardering van zijn zelfgevoel, waardoor zijn impulsregulatie tekort kan schieten.

Het advies van de reclassering is om Hari verplicht te laten behandelen bij De Waag,waar mensen met grensoverschrijdend gedrag worden behandeld. Hari is bereid mee te werken aan het voorgestelde plan van aanpak, zei de rechter in oktober.

Volgens het OM heeft ook medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven Everink geslagen en geschopt. Ook de 36-jarige Y. was tijdens het proces niet erg spraakzaam. Hij weet zich naar eigen zeggen nauwelijks iets te herinneren en ontkent geweld te hebben gebruikt. De officier betichtte hem van leugens en een 'patroon van geweld' en eiste twintig maanden celstraf tegen hem.

Ficq houdt haar pleidooi ter verdediging van Hari donderdag. Zij wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard. De vervanger van de advocaat van Y. krijgt uitstel tot maandag, omdat zijn collega ziek is. De rechtbank doet vermoedelijk twee weken daarna uitspraak. (Novum)