Clicky

 
Transport Online - Wisselonderdelen met spoed vervangen na ontsporing

Wisselonderdelen met spoed vervangen na ontsporing

Wisselonderdelen met spoed vervangen na ontsporing
22-01-2014 11:51 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door het hele land worden met spoed onderdelen van wissels vervangen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel na de ontsporing van een intercity vorige week bij Hilversum, benadrukt een woordvoerder van Prorail. Treinreizigers door het hele land kunnen woensdag een kwartier tot een halfuur vertraging oplopen.

Een deel van een intercity ontspoorde vorige week woensdag kort na vertrek uit Hilversum. Het is nog altijd niet duidelijk waardoor de trein ontspoorde. Een onderdeel van een wissel bleek defect. "Maar het is niet duidelijk of het onderdeel door de ontsporing defect raakte of juist de oorzaak van de ontsporing is", zegt de woordvoerder.

Uit voorzorg zijn daarom sinds maandag vijfhonderd wissels geïnspecteerd. Daaruit bleek dat sommige onderdelen slijtage vertonen. Het gaat volgens de woordvoerder niet om ongebruikelijke slijtage en normaal zouden ze nog een tijd mee kunnen gaan, maar uit voorzorg worden ze nu toch vervangen. De afgelopen dagen is dit ook al gebeurd. Ook zijn wissels opnieuw afgesteld.Na woensdag moet de hinder voor treinreizigers snel afnemen. "We hopen dat er alleen vandaag overlast is", zegt de woordvoerder van Prorail. Het onderhoud wordt onder meer gepleegd bij trajecten vanaf Utrecht, Leiden, Amsterdam, Groningen, Arnhem en Zwolle.

De schade door de ontsporing van vorige week was zo groot dat het treinverkeer bij Hilversum dagenlang plat lag. Het spoor moest over 250 meter worden vernieuwd.

Belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV noemt de hinder 'onaanvaardbaar groot'. "Prorail dient niet alleen te zorgen voor een veilig spoor, maar ook voor een beschikbaar spoor", schrijft de organisatie. "In beide missies heeft Prorail gefaald." Daarom zou Prorail een lagere gebruikersvergoeding voor vervoerders in rekening moeten brengen. Die zouden op hun beurt de tarieven voor treinkaartjes moeten verlagen.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) moet volgens de organisatie ingrijpen bij Prorail. Ook zou de Inspectie Leefbaarheid en Transport het veiligheidsbeleid op het spoor onder de loep moeten nemen. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions