Clicky


Utrecht zet geen loktieners meer in

Utrecht zet geen loktieners meer in
21-01-2014 19:59 | Binnenland | auteur De Redactie

UTRECHT - De gemeente Utrecht stopt per direct met het inzetten van zogenaamde loktieners om te controleren of de horeca zich wel aan de nieuwe alcoholwet houden. Ook wordt de boete van dertienhonderd euro die het café van Henk Westbroek kreeg, verscheurd. Dat heeft burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) dinsdagmiddag geantwoord op mondelinge vragen van de VVD en D66.

Van Zanen kwam tot het besluit omdat 'het twijfelachtig is of de kwestie juridisch stand houdt'. Hij benadrukte dat de handhaving van de nieuwe wet, waarbij de leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd van 16 naar 18 jaar, onverminderd door zal gaan. In supermarkten blijft de gemeente wel gebruik maken loktieners, omdat de wetgeving daar anders is geregeld.

De VVD is blij met het besluit van de gemeente. "Het middel is te zwaar en doet geen recht aan de inspanningen van de horeca in Utrecht om aan deze moeilijk handhaafbare wet te voldoen."

De gemeente gaat nu op zoek naar een alternatief, omdat de inzet van de tieners zeer effectief is gebleken. Een woordvoerder vertelt dat wordt gedacht aan het inzetten van jongeren van achttien jaar. "Die kunnen ook controleren", zegt een woordvoerder.

Vorige week werd bekend dat Utrecht minderjarige 'mystery guests' inzette in de horeca. Het nieuws deed veel stof opwaaien toen bleek dat café Stairway tot Heaven van zanger Henk Westbroek een boete van dertienhonderd euro had gekregen omdat het een drankje had verkocht aan een loktiener. Westbroek was woedend, maar burgemeester Van Zanen heeft dus besloten dat hij de boete niet hoeft te betalen (Novum)