Clicky


Portugezen A2-tunnel krijgen beloofde geld terug

Portugezen A2-tunnel krijgen beloofde geld terug
21-01-2014 13:20 | Algemeen | auteur De Redactie

MAASTRICHT - De Portugese bouwvakkers die werken aan de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht krijgen met terugwerkende kracht hun huisvestingskosten terug. Dat heeft het bouwconsortium Avenue2 dinsdag laten weten aan de bouwvakkers. Volgens vakbond FNV Bouw is de toezegging echter niet voldoende, en moeten alle ingehouden kosten worden terugbetaald.

Avenue2 betaalt de werknemers, die zijn ingehuurd via de Ierse uitzender Rimec, de huisvestingskosten van 14,30 euro netto per dag terug over 2012 en 2013. De werknemers krijgen het bedrag volgens Avenue2 zo snel mogelijk uitbetaald. De verlaging geldt ook de voor de komende periode. Verder is afgesproken dat de sociale premies voortaan in Nederland worden afgedragen.

In november concludeerde een aantal experts, ingehuurd door het consortium van Ballast Nedam en Strukton, dat de werknemers te veel van hun loon moeten afstaan voor huisvesting en vervoer. De bouwers beloofden na het rapport de te veel in rekening gebrachte huisvestingskosten terug te betalen.

FNV Bouw trok eind vorige maand aan de bel, omdat de werknemers nog niets hadden gekregen. De vakbond concludeert nu dat de belofte om alle onterecht ingehouden kosten terug te betalen is gebroken. Volgens de bond hebben de werknemers maandelijks duizend euro tegoed, en krijgen ze nu maar vierhonderd euro. Het consortium ontkent dat echter beloofd te hebben. "Wij hebben alleen beloofd de huisvestingskosten terug te betalen", zegt een woordvoerder.

Het consortium benadrukt dat het geen enkele juridische verplichting had om de huisvestingskosten terug te betalen. Mede op aandringen van de opdrachtgevers van de bouw van de tunnel - waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies en de betrokken gemeentes - is nu toch gekozen om de huisvestingskosten terug te betalen.

Momenteel werken er ongeveer vijftig Portugezen aan de tunnel. Tijdens de zomer zullen dat er tachtig zijn. FNV Bouw heeft steeds gesteld dat de bouwvakkers worden uitgebuit en dat sprake is van moderne slavernij. Avenue2 zegt nu 'te betreuren dat dat beeld is ontstaan'. Volgens de bouwers is de huisvesting goed geregeld en krijgen de werknemers voldoende uitbetaald en werken ze niet te veel uren.

FNV Bouw gaat de opdrachtgevers nogmaals vragen in te grijpen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wordt als verantwoordelijke voor de Inspectie SZW ook aangesproken. "De controle op de naleving van de cao moet veel scherper, de aanpak van misstanden veel directer en harder", zegt bestuurder Ellen Hoeijenbos. (Novum)