Clicky


Honden verreweg beste cao van Schiphol

Honden verreweg beste cao van Schiphol
20-01-2014 16:45 | Algemeen | auteur De Redactie

SCHIPHOL-RIJK - Speurhonden op Schiphol kunnen rekenen op arbeidsomstandigheden waar menig werknemer jaloers op is. Dat stelt PMT Cargo Security, dat hiermee reageert op de vele negatieve berichtgeving rondom de behandeling en werktijden van speurhonden op de luchthaven.

"De speurhonden, die onder andere worden ingezet bij het opsporen van explosieven in internationale luchtvracht, zouden volgens critici te weinig pauze krijgen. Ook zouden ze regelmatig last hebben van extreme hitte. Dat is echter maar moeilijk te geloven", zegt Jan van Aalderen, directeur van PMT Cargo Security, een beveilingsbedrijf dat onder andere honden inzet om luchtvracht op verboden ladingen te controleren.

"Alle loodsen zijn volledig klimaatgecontroleerd; honden werken dus onder dezelfde Hollandse temperaturen als werknemers." Ook de beschuldiging dat veel viervoeters oververmoeid zouden raken als gevolg van de hoge tijdsdruk en lange werkdagen, herkent Van Aalderen niet. "Niet alleen hebben de honden veel plezier in hun werk, ze hebben daarnaast minstens net zo lang een verplichte rusttijd als werktijd. Juist daarom zijn veel teams uitgerust met twee honden. De geleider werkt door, zodat een van de twee honden zijn verplichte rust kan nemen."

Het is moeilijk voorstelbaar dat bedrijven die honden inzetten niet zorgvuldig te werk zouden gaan. De opleiding van speurhonden is namelijk een lang, intensief, en zeer kostbaar traject. Het is volgens Van Aalderen daarom niet meer dan logisch dat bedrijven zeer zorgvuldig omgaan met hun gewaardeerde werkkrachten. "Alle geleiders zijn dierenliefhebbers. Want zonder hechte band tussen geleider en hond is een jarenlange samenwerking onmogelijk."

Sinds 2003 is PMT actief op het gebied van (internationale) vrachtcontrole. Aan de vestiging op de Anchoragelaan wordt de veiligheid van vracht door controleurs onderzocht door middel van x-ray, speurhonden en luchtsporenonderzoek. Ook controle op locatie bij de klant is mogelijk. PMT geeft daarnaast trainingen aan bedrijven, die vervolgens zelfstandig hun luchtvracht op veiligheid kunnen en mogen controleren. PMT Cargo Security is een door het Ministerie van Justitie erkend beveiligingsbedrijf (ND 2061).