Clicky


Gerard zorgt voor een zinderende finale maar blijft op een tweede plaats steken

Gerard zorgt voor een zinderende finale maar blijft op een tweede plaats steken
19-01-2014 10:06 | Uitslagen | auteur De Redactie

VALPARAÍSO - Gerard de Rooij direct na de finish van de laatste etappe in Dakar 2014:  "Het was een lastige proef, eigenlijk vaak te smal voor vrachtwagens. Ook is het zo’n laatste dag niet verstandig om auto’s en trucks door elkaar te laten starten, dit hebben we vorig jaar al een keer kenbaar gemaakt bij de organisatie. Uiteindelijk heb ik alles gedaan wat in mijn mogelijkheden lag vandaag. Ik hoop dat het voldoende is. We kunnen in elk geval tevreden zijn met het team, ons materiaal en het verloop van de wedstrijd. Nu even afwachten wat de wedstrijdleiding gaat beslissen."

De laatste kilometers van deze Dakar editie waren voor het team Petronas | De Rooy | Iveco de spannendste in jaren. Gerard de Rooij moest 7.25 minuut goed maken op naaste belager Karginov. Direct bij de start laat hij zien dat het vandaag erop of eronder is, WP1 komt Gerard als eerste door met een voorsprong van 2:23 minuut, virtueel staat hij in het algemeen klassement nog 5:02 minuut achter.

WP2, na 69 kilometer heeft Loprais de koppositie overgenomen van Gerard de Rooij en moet die op zijn buurt iets van zijn voorsprong teruggeven aan Karginov. Karginov ligt nu 1:49 minuut achter op Gerard de Rooij.

WP3 hebben we plotseling een kentering, Loprais komt wederom als eerste door maar Gerard de Rooij ziet ineens een gat ontstaan met Karginov van 10:11 minuut. Virtueel staat hij nu in het algemeen klassement 2:46 minuut voor de Kamaz rijder.

WP4 lijkt er weinig beweging in de standen te zitten en komt iedereen op dezelfde plaats door, Gerard dus nog steeds de nieuwe virtuele leider.
Bij de finish van de dertiende etappe, na 157 kilometer, is het Loprais die met een tijd van 2:17:37 uur de winst binnen weet te halen. Het is zijn tweede etappe overwinning in deze Dakar editie. Gerard de Rooij wordt keurig tweede maar daarna wordt het spannend. Direct na de finish zien we Nikolaev en Karginov op 11:53 minuut en 11:59 minuut van de winnaar. Dit zou betekenen dat Gerard in het algemeen klassement met 2:11 minuut de leiding opnieuw had weten te veroveren.

Toen kwam de deceptie, Nikolaev en Karginov hadden blijkbaar zo rond de 100 kilometer special, stilgestaan bij een gecrashte Mini en hadden om tijdcompensatie gevraagd voor het voorval. De wedstrijdleiding maakt een uur na de finish bekend dat de compensatie is toegewezen en de uitslag wordt, helaas voor het team Petronas | De Rooy | Iveco iets ongunstiger.

Loprais en Gerard blijven eerste en tweede in deze etappe, daarna komt Nikolaev nu als derde in de uitslag, gevolgd door IVECO rijders Hans ‘Racey’ Stacey en Jo Adua die keurig vierde en vijfde worden. Karginov wordt nu zevende met een verlies van 6:39 minuut op Loprais. Het verschil met Gerard de Rooy bedraagt in deze etappe nog maar 4.14 minuut en dat is in het algemeen klassement net niet meer genoeg.

Gerard moet zijn zojuist in het bezit gekomen leiderstrui wederom teruggeven aan rivaal Karginov. Het verschil is na de laatste etappe slechts 3:11 minuut. In al die jaren Dakar historie is er nog nooit een uitslag zo close geweest dan dit jaar, de laatste etappe was in vele opzichten een heuse triller en zeker Dakar waardig.