Clicky


Gerard de Rooy wint twaalfde etappe maar blijft overall tweede

Gerard de Rooy wint twaalfde etappe maar blijft overall tweede
17-01-2014 20:04 | Uitslagen | auteur De Redactie

Het was ook vandaag bij de trucks een bloedstollende finale die uiteindelijk werd gewonnen door Gerard de Rooij. Hij wist zijn IVECO Powerstart met 31 seconden voorsprong op rivaal Karginov als eerste over de streep te rijden. Nikolaev kwam als derde door met een achterstand van 3:18 minuut op Gerard de Rooij.

Loprais heeft een behoorlijke duikeling gemaakt na Wp4 en ligt nu op bijna twee uur achterstand nog op de proef. Hans Stacey kwam met zijn IVECO Trakker vandaag keurig als zevende over de finish met een achterstand van 30:35 minuut. Pep Vila komt als negende aan de finish en verliest 41:02 minuut op zijn kopman. Nu is het alleen nog wachten op Jo Adua, hij is aan een heuse inhaalrace begonnen en zit nu in het laatste stuk duinen. Startend op plaats 35 na de problemen met zijn vooras in de proef van gisteren is hij momenteel al doorgestoten tot een zeventiende plaats bij Wp9. Ook hem zien we over een uurtje hopelijk veilig aan de meet.

Karginov behoudt na vandaag de leiding in het algemeen klassement. In bijna alle edities is de laatste dag een formaliteit, toch blijft het bij de trucks morgen uitermate spannend want het verschil tussen Karginov en Gerard de Rooij is slechts 7:25 minuut, één lekke band kan je al snel 10 tot 15 minuten vertraging opleveren. Voor één van beide is het morgen dus zoals in wielertermen vaak wordt genoemd, ‘de dood of de gladiolen’.

Gerard na afloop: "We hadden het op het slechte stuk net voor we de duinen in gingen van kilometer 170 tot 200 zwaar. Al die gaten en stenen is niet helemaal mijn ding. Eenmaal in de duinen liep het fantastisch, daar gingen we Nikolaev voorbij, hij ging keurig voor ons aan de kant. Alles liep zoals we het graag wilde. Dat we tussen Wp9 en Wp10 zoveel goed hebben weten te maken op Karginov verbaast me niets. Wel valt het me tegen dat hij daarna toch weer bijna 2 minuten terug pakt van mijn voorsprong."

Na afloop van de special waren er direct felicitaties vanuit het KAMAZ team voor de sterk gereden rit van Gerard. Dit laat zien dat beide topteams elkaar in de wedstrijd geen haar breed gunnen maar daarbuiten het prima met elkaar kunnen vinden. Dit om tegenstrijdige berichten uit voorbije dagen nog maar eens te nuanceren.

Morgen de korte afsluitende etappe van La Serena naar de finishplaats Valparaiso. Men start met een verbinding van 122 kilometer, daarna volgende de laatste 157 kilometer aan special en dan zit de 35e editie van Le Dakar er op. Om tot aan Valparaiso te komen moeten er dan nog 256 verbindingskilometers worden afgelegd. Heerlijke kilometers voor al diegene die de rally hebben weten te volbrengen. Het was dit jaar zeker geen gemakkelijke beproeving en vele deelnemers hebben dan ook vroegtijdig de wedstrijd moeten verlaten. Aangekomen in Valparaiso wacht nog de officiële huldigingceremonie die voor het eerst in de avond plaats vind. De trucks worden daar rond de klok van 21:30 uur verwacht (01:30 uur GMT +1).