Clicky


Bowie Recycling verbaasd over afhaken vakbonden bij onderhandelingen

Bowie Recycling verbaasd over afhaken vakbonden bij onderhandelingen
17-01-2014 19:23 | Transport | auteur Marcel van der Voort

LANDHORST  - “De directie van Bowie heeft na drie vruchteloze onderhandelingsrondes de vakorganisaties een eindbod gedaan voor een sociaal plan”, meldt woordvoerder Ginette Keijzer van Bowie Recycling vrijdag aan de nieuwsredactie van Transport Online. Ze is net als de directieleden verbaasd over het afhaken van de vakbondsbestuurders na de derde onderhandelingsronde.

 “In ons eindbod wordt onder meer voorzien in professionele begeleiding “van werk naar werk” en een vroeg-vertrekregeling voor medewerkers die snel een andere baan vinden. Voor een ontslagvergoeding, -zoals de vakorganisaties blijven eisen-  ontbreekt de financiële ruimte.”

“Bowie voert een reorganisatie door waarbij 76 van de 180 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Deze reorganisatie is noodzakelijk omdat veel van de werkzaamheden bouw gerelateerd zijn. De bouwsector is in de afgelopen jaren met ongeveer 40 procent  gekrompen.”

De bestuurders van CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten en het Zwarte Korps zijn boos op de directie van het bedrijf aan de Heistraat 28.  Ze komen er niet uit wat betreft een sociaal plan voor de medewerkers die ontslag krijgen.

Overheid bezuinigt

Ondertussen noemt Keijzer diverse redenen waarom haar werkgever ingrijpt.  “Ook de overheid moet bezuinigen, bijvoorbeeld op de aanleg van wegen en op stimuleringsmaatregelen in de energiesector. Dat heeft zijn invloed op de omzet en het resultaat van Bowie.”

“Bowie heeft de vakorganisaties vroegtijdig uitgenodigd voor gesprekken. Zelfs nog voor er een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad werd ingediend. De vakorganisaties waren ook aanwezig bij de toelichting van de directie op deze adviesaanvraag aan de ondernemingsraad, waarbij uiteraard ook alle financiële informatie is verstrekt. “

“De ondernemingsraad heeft de directie inmiddels geadviseerd de aangekondigde reorganisatie door te voeren. Ook is aan de vakorganisaties zonder enige terughoudendheid informatie verstrekt, zodat zij konden nagaan of zij leden hadden onder het personeel. “

Maatregelen

Keijzer: “De directie vond het haar eigen verantwoordelijkheid alle medewerkers zelf over de noodzakelijke maatregelen te informeren. De directie had er geen enkel bezwaar tegen als ook de vakorganisaties bij die aankondiging aanwezig waren geweest. “

De vakbondbestuurders hebben aan Transport Online verteld dat ze pas achteraf van de bedoelde bijeenkomst hoorden.

Dat beaamt Keijzer: “Helaas zijn onder druk van de omstandigheden de vakorganisaties niet tijdig geïnformeerd over de personeelsbijeenkomst op zaterdag 14 januari. Direct na afloop van deze bijeenkomst zijn de vakorganisaties op de hoogte gebracht van de aan het personeel aangekondigde maatregelen. “

“Voor het niet tijdig uitnodigen van de vakorganisaties is inmiddels een aantal maal uitgebreid verontschuldiging aangeboden. Blijkbaar is dit niet voldoende, getuige het feit dat vakorganisaties dit in hun publicaties blijven aanhalen.”

“ Vakorganisaties hebben vervolgens zelf een bijeenkomst georganiseerd voor haar leden, maar ook voor niet-leden. Men heeft gezegd dat er 47 medewerkers op deze bijeenkomst zijn geweest.”

Voorwaardelijk vroegpensioen

Keijzer gaat verder: “Tijdens de derde onderhandelingsronde over het sociaal plan kwam de vraag over hoe het voorwaardelijk vroegpensioen, voor met name vijf oudere werknemers, precies was geregeld. Eerder had de directie toegezegd dit uit te zullen zoeken. “

“Er kon op dat moment nog geen antwoord worden gegeven op de vraag of zaken niet goed geregeld zouden zijn, zoals de vakorganisaties beweren. Deze vraag is door de directie inmiddels uitgebreid besproken met de tussenpersoon.”

Taaie kost

En: “Er moeten nog de nodige reglementen en contracten op na worden geslagen. Zoals iedereen weet vormen pensioenvraagstukken taaie kost.”

“ Zodra dit allemaal op een rij staat zullen de medewerkers die het betreft worden geïnformeerd over hun persoonlijke situatie. Dat de vakbonden bij de laatste bijeenkomst ineens de nadruk op dit punt legden en daarom besloten die avond niet verder te willen praten was voor de directie een complete verassing. “

“Het moet de directie van het hart dat zij het betreurt dat de vakorganisaties om deze reden de onderhandeling die avond per direct hebben willen opschorten. “

“Bowie herkent zich dan ook niet in de teksten die vakorganisaties hierover in hun pamfletten en op social media verspreiden”, stelt ze nadrukkelijk.

“Voor 55 medewerkers loopt er nog een aanvraagprocedure bij het UWV. De overige medewerkers hebben reeds een nieuwe werkkring gevonden. De bedrijven die hen in dienst hebben genomen, hebben hiermee kwalitatief personeel binnengehaald. “

Goed personeel

Keijzer probeert ook via dit artikel op Transport Online een nieuwe baas voor de vertrekkers te zoeken. Want: “Mochten bedrijven nog op zoek zijn naar goed personeel dan kunnen zij Bowie hiervoor uiteraard benaderen. Bowie heeft kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel. Dat geldt dus ook voor alle medewerkers van Bowie.”

“Bowie is een familiebedrijf dat in Nederland een vooraanstaande positie inneemt op het gebied van de recycling van puin, houtafval en bouw- en sloopafval tot waardevolle secundaire bouw- en brandstoffen.”

“Bij al onze activiteiten krijgen duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ruimschoots aandacht. Door recycling van afvalstromen wordt bespaard op schaarse grondstoffen.
Al onze producten en diensten voldoen aan de hoge eisen die verbonden zijn aan de certificaten die van toepassing zijn op onze activiteiten.”, besluit ze.