Clicky


Gemeente Moerdijk wint zaak over schade Chemie-Pack

Gemeente Moerdijk wint zaak over schade Chemie-Pack
17-01-2014 13:30 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Drie jaar na de enorme brand bij Chemie-Pack heeft de gemeente Moerdijk een rechtszaak gewonnen over de kosten van het verwijderen en opslaan van vervuild bluswater. Dat blijkt uit een arrest van het gerechtshof in Arnhem.

Moerdijk krijgt een miljoen euro terug van het bedrijf Wilchem, dat kort na de brand werd ingehuurd door Chemie-Pack om het bluswater voor driehonderdduizend euro te verwijderen. Er werden echter meer kosten gemaakt en die verhaalde Wilchem op de gemeente.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde deze week dat er geen contract was tussen Moerdijk en Wilchem. Daarnaast was Chemie-Pack zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van het bluswater en kan de gemeente niet aansprakelijk worden gesteld voor aangerichte schade.

Eerder oordeelde de rechter dat de gemeente de meerkosten moest betalen. Na een hoger beroep sprak het gerechtshof in Den Bosch hetzelfde oordeel uit. De gemeente procedeerde echter door tot de Hoge Raad, die de zaak weer terugverwees naar het gerechtshof.

Burgemeester van Moerdijk Jac Klijs zegt verheugd te zijn met de uitspraak. "We waren er altijd van overtuigd dat wij - en daarmee onze inwoners - deze kosten niet moesten dragen. We zijn blij dat de rechter dat nu bevestigt", meldt hij op de website van de gemeente.

Begin 2011 ontstond er een enorme brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij de brand waren grote hoeveelheden chemische stoffen betrokken. Een kleine tweehonderd mensen moesten met gezondheidsklachten naar het ziekenhuis. De totale kosten liepen op tot zo'n zeventig miljoen euro.