Clicky


'Kabinet besluit tot twintig procent minder gas'

'Kabinet besluit tot twintig procent minder gas'
16-01-2014 23:26 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Dit en volgend jaar mag maximaal 42,5 miljard kuub gas uit de grond worden gehaald, ruim 21 procent minder dan vorig jaar. Dat beslist het kabinet vrijdag, meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van bronnen. Vooral het gebied rond Loppersum zou moeten worden ontzien.

In 2016 moet ruim 25 procent minder gas uit de grond worden gehaald dan in 2013. Het omlaag brengen van de gasproductie zou zorgen voor een 'inkomensdaling' van zo'n zevenhonderd miljoen euro.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) voerde donderdag overleg met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, die hun handtekening zetten onder de begroting voor dit jaar. Overleg met de drie oppositiepartijen is nodig, omdat minder gaswinning minder inkomsten betekent voor de schatkist. Kamp was na afloop van het gesprek weinig mededeelzaam.

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA het erover eens zijn dat de gaswinning in Groningen moet worden teruggeschroefd om het risico op aardbevingen in de toekomst te verminderen. Ook komt er compensatie voor de inwoners van het gebied.