Clicky


Karginov stoot Gerard de Rooy van eerste plaats in Dakar

Karginov stoot Gerard de Rooy van eerste plaats in Dakar
16-01-2014 22:16 | Uitslagen | auteur De Redactie

EL SALVADOR - Vandaag ging het er om spannen, wist Gerard zijn leiderspositie te behouden en kon Hans zijn zesde plaats veiligstellen?  Helaas voor het team Petronas | De Rooy | Iveco moeten we beide vragen met 'nee' beantwoorden.

"Amai, ons lichaam heeft vandaag weer heel wat te verduren gehad." Zo weet Tom ons na de proef te melden. “Het ging eigelijk wel lekker tot aan een lekke band halverwege de proef. Toen ging de vaart er even uit. Vervolgens hadden we de hoop op spectaculaire duinen maar dat bleken er uiteindelijk maar 5 te zijn. Daar konden we het verschil niet meer in maken. Ik ga het route boek voor morgen ophalen en hoop op nog een enorme berg aan zand en fikse duinen zodat we daar mogelijk het verschil kunnen maken. Morgenavond weten we meer.” De altijd goedlachse Belg en navigator van de [501] is series en dan weten we dat hij redelijk de pest in heeft en op meer had gehoopt.

Het werd een uitermate boeiende strijd, tot WP10 ging de strijd nog redelijk gelijk op. Karginov lag weliswaar voorop maar virtueel was Gerard nog steeds leider in het algemeen klassement. Op dit punt, na zo’n 300 kilometer ging het echter mis en valt Gerard met zijn IVECO Powerstar even stil met een lekke band. Hij pikt aan bij Loprais en Nikolaev. Een aantal kilometer verder heeft hij Nikolaev alweer achter zich gelaten.

De KAMAZ rijder hoeft niet zo nodig en kan waar mogelijk proberen de vaart bij Gerard eruit te halen in het voordeel van de koploper en zijn teammaat Karginov. Een aantal WayPoints verder zien we dat Gerard ook de truck van Loprias is gepasseerd. Beide tegenstanders klampen nu aan Gerard vast en rijden in zijn kielzog naar de finish.

Na 605 kilometer is het Karginov die in een voortreffelijke 6:22:32 uur de etappe heeft weten uit te rijden. Een gemiddelde van 95 kilometer per uur en maar 24 minuten langzamer dan de snelste Mini bestuurd door de Argentijn Terranova.

Nikolaev is de snelste van het achtervolgers drietal met een achterstand van 14:18 minuut op de winnaar. Gerard verliest 15:51 minuut en Loprais ten slotte heeft 22:36 minuut meer nodig.

In het totaalklassement zijn na de etappe van vandaag de rollen omgedraaid. Had Gerard gisteren nog een voorsprong van 7:55 minuut op zijn rivaal Karginov. Vandaag is het de KAMAZ-rijder die een voorsprong heeft opgebouwd van 7:56 minuut op Gerard. Nikolaev en Loprais volgen de beide koplopers op gepaste afstand en vormen voorlopig geen bedreiging.

Ook vandaag zien we dat de rest van het veld moeite heeft om de leiders te volgen. Ze zijn dan ook nog niet binnen. Op dit moment is Hans virtueel zijn zesde plaats in het algemeen klassement kwijt aan Shibalov, hierover morgen zeker meer.