Transport Online - Hoofdredacteuren hekelen persbeleid receptie koning

Hoofdredacteuren hekelen persbeleid receptie koning

Hoofdredacteuren hekelen persbeleid receptie koning
16-01-2014 19:13 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren is niet te spreken over het persbeleid rond de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander deze week in Amsterdam. Journalisten waren hierbij niet welkom. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zette zelf een filmpje van de receptie op YouTube.

Het genootschap stelt in een brief aan de RVD dat deze werkwijze niet past in een open democratische werkwijze, 'waar als vanzelfsprekend de pers alle ruimte krijgt zijn functie uit te oefenen en dus zijn eigen selectie en journalistieke keuzes te maken'. "In onze constitutionele monarchie is transparantie en vrijheid voor de pers van onschatbare waarde. Hierin past geen persbeleid waarin de staat zelf selecteert en beelden distribueert."

In de brief vraagt het genootschap zich af of sprake is van een incidentele gebeurtenis of dat het persbeleid verandert. Daarbij wijst het genootschap ook op het bezoek van de koning aan de Antillen in november. Het onder koningin Beatrix gebruikelijke achtergrondgesprek met de meereizende pers werd daarbij geschrapt en slechts enkele door de RVD geselecteerde journalisten kregen toestemming vragen te stellen, wat tot discussie leidde.

Een structurele aanpassing van het persbeleid met een nieuwe rol voor de RVD en het verder inperken van de ruimte van de pers zou het genootschap betreuren. "We zien daartoe geen enkele aanleiding of noodzaak en achten een eventuele aanpassing niet alleen strijdig met de rol en de taak van de vrije pers, maar ook op langere termijn niet in het belang van onze democratie."

Hoofdredacteur van persbureau Novum Jos Timmers onderschrijft de kritiek van het Genootschap ten volle. "De verslaggeving van de inhuldiging van de koning heeft aangetoond dat met de Nederlandse media heel goed afspraken kunnen worden gemaakt over de manier waarop een gebeurtenis in beeld wordt gebracht. Wij snappen allemaal ook wel dat de aanwezigheid van een bataljon camera's niet zo past bij het karakter van zo'n nieuwjaarsreceptie. Maar dan organiseren wij een pool, zowel voor video als voor foto. Een gemiste kans voor de RVD. Dat is jammer." (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions