Clicky


Examens anders verpakt en later naar scholen

Examens anders verpakt en later naar scholen
16-01-2014 18:51 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De verpakking van de eindexamens wordt verbeterd, om zo het ongezien openen en sluiten van de examens tegen te gaan. Ook krijgen scholen de examens dit jaar pas later. Daarmee wil staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de fraude met examens tegengaan, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker gaat in zijn brief in op de lessen die hij heeft getrokken uit de fraude op de inmiddels failliete Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De islamitische school voor voortgezet onderwijs kwam deze zomer in het nieuws omdat er 27 examens waren gestolen.

Een van de lessen is verder dat het toezicht door de onderwijsinspectie moet worden verbeterd. Dat was rond Ibn Ghaldoun 'fragmentarisch' en signalen van fraude werden te laat opgepakt. Als het toezicht wordt verbeterd, kan Dekker ook eerder ingrijpen. Het is niet nodig om zijn bevoegdheden te verruimen; de staatssecretaris schrijft dat hij over een 'dekkend instrumentarium' beschikt.

"Er is lering getrokken uit de situatie bij Ibn Ghaldoun", schrijft Dekker, die vertrouwen heeft in de genomen maatregelen. "Tegelijkertijd zijn incidenten nooit volledig uit te sluiten. Een waterdicht systeem bestaat immers niet. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen zijn die wederom vragen om veerkracht, en flexibiliteit."

Dekker schrijft verder dat het onderzoek naar de examendiefstal in een 'afrondend stadium' is. De elf verdachten die direct waren betrokken bij de diefstal komen eind deze maand voor de rechter. Daarnaast waren er 64 leerlingen die ervan werden verdacht examens met voorkennis te hebben gemaakt.

Van hen zijn de zaken van 23 leerlingen nog in behandeling. Bij 25 is de cijferlijst ongewijzigd vastgesteld: zij hebben gebruikgemaakt van de inkeerregeling of hun voorkennis kon niet worden vastgesteld. Van de overigen is het diploma ingetrokken of hebben zij dat zelf ingeleverd. (Novum)