Clicky


Gasunie ziet gevaar in geknoei met afsluitingen

Gasunie ziet gevaar in geknoei met afsluitingen
15-01-2014 11:32 | Binnenland | auteur De Redactie

't ZANDT (Novum) - Het geknoei met de afsluitingen van gasleidingen in de Groningse gaswinlocatie 't Zandt is niet zonder risico. "Er is moedwillig schade toegebracht aan ons eigendom en daarmee hebben de daders hun eigen veiligheid en die van de omgeving in gevaar gebracht", waarschuwt een woordvoerder van de Gasunie woensdag.

Actievoerders legden woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen bloot. Volgens de woordvoerder hebben ze een soort riooldeksels die de afsluiters afdekken vernield. "Natuurlijk hebben mensen het recht om op te komen voor hun belangen. Maar het gaat te ver om daarbij expres een onveilige situatie te creëren. We overleggen met de autoriteiten welke maatregelen moeten worden genomen om herhaling te voorkomen."

Met het juiste gereedschap hadden de activisten de gasleiding dicht kunnen draaien. Als dat was gebeurd had dat niet per se tot een verstoring van de gastoevoer geleid. "We hebben een uitgebreid fijnmazig netwerk en vaak kunnen we alsnog gas aanvoeren via een omweg", zegt de woordvoerder. "Bij een storing in een leiding kunnen we vaak ook zo snel optreden dat de energievoorziening in stand blijft. Maar het is niet met zekerheid te zeggen of dat bij zo'n actie ook was gelukt."