Clicky


Acties bij Philip Morris gaan door

Acties bij Philip Morris gaan door
15-01-2014 10:59 | Binnenland | auteur De Redactie

BERGEN OP ZOOM (Novum) - Ondanks dat Philip Morris ruimte zegt te hebben voor een beter cao-bod, gaan de acties bij de sigarettenfabrikant in Bergen op Zoom gewoon door. Vanaf woensdag 15.30 uur draaien de werknemers halve diensten, kondigden de vakbonden FNV Bondgenoten van CNV Vakmensen aan.

De acties beginnen met de middagploeg, die normaal om 15.30 uur aan het werk gaat. Ook de avondploeg en de ochtendploeg van donderdag zijn door de vakbonden gevraagd niet acht maar vier uur te gaan werken. Vorige week legde het personeel van Philip Morris het werk al drie keer voor twee uur neer.

Dinsdagavond gaf de sigarettenfabrikant aan graag verder te willen onderhandelen. "Dat impliceert dat we ruimte hebben om het bod te verhogen", licht een woordvoerder toe. Volgens de bonden heeft de directie echter nog steeds geen signaal gegeven dat zij aan de eisen van de werknemers tegemoet wil komen. "De speldenprik van vorige week is kennelijk niet voldoende geweest", stelt onderhandelaar van CNV Vakmensen Frans van de Veen.

De bonden en Philip Morris zijn het oneens over de invulling van de cao voor de ongeveer 1500 werknemers van de fabriek in Bergen op Zoom. Harde eis van de bonden is een loonsverhoging van drie procent. Philip Morris zegt 1,875 procent meer loon te hebben geboden. De bonden eisen daarnaast onder meer een eenmalige uitkering van drieduizend euro en een lagere pensioenpremie. Volgens de fabrikant komen de eisen neer op elf procent meer arbeidskosten. Volgens de bonden is dat een leugen. Philip Morris zou de eenmalige uitkering voorspiegelen als een structurele verhoging van acht procent. "Dat is een absurd verhaal", zegt FNV-onderhandelaar Jet Grimbergen.