FNV Bondgenoten waarschuwt Asscher en UWV voor 'uitzendbureau' AFMB -UPDATE

FNV Bondgenoten waarschuwt Asscher en UWV voor 'uitzendbureau' AFMB -UPDATE
16-01-2014 09:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Bondgenoten heeft vandaag een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd om te waarschuwen voor de praktijken van het 'uitzendbureau' AFMB. AFMB was de drijvende kracht achter de verboden 'Cyprusroute'. Het bureau heeft aangekondigd met een nieuwe schijnconstructie te gaan werken die het verbod op de oude schijnconstructie omzeilt.

Nederlandse chauffeurs vervangen

In een brief die FNV Bondgenoten onder ogen is gekomen, deelt AFMB mee dat het Nederlandse vrachtwagenchauffeurs bij opdrachtgevers van AFMB wil gaan vervangen door Polen, Tsjechen, Roemenen en Bulgaren die via Cyprus aan het werk worden gezet in Nederland. Als het aan AFMB ligt, zullen de Nederlanders worden ontslagen. AFMB stelt met deze constructie ‘exorbitante’ kostenbesparingen te kunnen realiseren voor opdrachtgevers.

"AFMB zoekt weer grens van toelaatbare op"

Eerste onderhandelaar Transport en Logistiek Egon Groen van FNV Bondgenoten vindt dit standpunt van AFMB beneden alle peil. "Dit bureautje is heel erg fout en bovendien hardleers. De SVB heeft op ons aandringen eerder duidelijk gemaakt dat we in Nederland niet gediend zijn van dergelijke schijnconstructies. AFMB meent zich te kunnen permitteren de geest van een besluit te kunnen negeren en zoekt weer de grens van het toelaatbare op. De Nederlandse werkgelegenheid dreigt op deze manier te worden verdrongen. Bovendien straalt het foute gedrag van AFMB af op bedrijven die wel op een eerlijke manier willen concurreren in deze branche”, aldus Groen.

Bond wil dat Asscher stokje steekt voor schijnconstructie

FNV Bondgenoten vraagt minister Asscher om het UWV te instrueren alert te zijn en om de beleidsregels rond ontslag strikt toe te passen, mocht het UWV worden geconfronteerd met deze constructie. Bovendien vraagt de bond aan de minister om contact te zoeken met zijn collega’s in Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus om ook deze schijnconstructie hoe dan ook onmogelijk te maken.

AFMB: Wij blijven drijvende kracht achter 'Cyprusroute'

"AFMB wás niet de drijvende kracht achter “de Cyprusroute”, maar 'ss en blijft de drijvende kracht. Tevens bestaat er géén verbod op het leveren van Nederlandse chauffeurs aan Nederlandse transporteurs voor internationaal transport. Vandaar dat wij deze dienst blijven verlenen", zegt Sander Jacobs van AFMB donderdag tegenover Transport Online.

"Het is een onjuiste interpretatie van de brief aan de heer Ulenbelt (2e kamerlid SP d.d. 30-12-2013) van FNV als men meent dat wij vanaf heden chauffeurs met een andere nationaliteit dan de Nederlandse leveren om “een verbod” te omzeilen; er bestaat immers geen verbod. Het leveren van chauffeurs met een vreemde nationaliteit voor binnenlands transport is juist een legale uitbreiding van onze diensten."

"Onjuist is het dat “als het aan AFMB ligt” de Nederlandse chauffeurs zullen worden ontslagen. Wij betreuren dit juist, maar het is het vermoedelijke gevolg van de stellingname van bijvoorbeeld FNV, dat Nederlanders via Cyprus verboden zouden moeten worden. Liever werken wij met de hoog opgeleide en fatsoenlijke Nederlandse chauffeurs. Hierop is ons concept van oorsprong gericht. Het lijkt alsof juist de vakbonden willen dat deze mensen zonder baan komen te zitten."

Populistisch en tendentieus

"Als laatste nemen wij kennis van de stellingname van de heer Groen van FNV Bondgenoten, maar hieruit blijkt geenszins dat hij beschikt over enige dossierkennis. Wanneer hij zegt: “AFMB meent zich te kunnen permitteren de geest van een besluit te kunnen negeren”, doelt hij hiermee op het verbod dat niet bestaat en is zijn doel ons geheel onterecht weg te zetten als malafide onderneming en AFMB daarmee te beschadigen. Wij menen dan ook dat zijn uitlating “Dit bureautje is heel erg fout” populistisch en tendentieus is. Het leest als FNV propaganda", besluit Jacobs.

Bijlage:Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden