Clicky


Voedselvoorziening nergens zo goed als in Nederland

Voedselvoorziening nergens zo goed als in Nederland
15-01-2014 09:12 | Gezondheid | auteur De Redactie

(Novum) - Nergens ter wereld hebben inwoners zo veel en zulk gevarieerd voedsel binnen handbereik als in Nederland. In een ranglijst van 125 landen die Oxfam Novib opstelde staat Nederland bovenaan.

De onderzoekers gingen onder meer de mate van ondervoeding na en of het voedsel in een land betaalbaar is. Ook werd de kwaliteit van het voedsel beoordeeld en werd nagegaan of mensen toegang hebben tot schoon water. Ook werd gekeken naar hoeveel mensen met overgewicht of diabetes kampen.

Na Nederland volgens Frankrijk en Zwitserland. Hekkesluiter op de lijst is Tsjaad. Daarheeft een op de drie kinderen een te laag gewicht. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan niet in de top tien. Dat zou komen door de relatief hoge voedselprijzen en doordat daar meer mensen met overgewicht kampen.

Met de ranglijst wil de hulporganisatie laten zien dat de verschillen nog te groot zijn. Oxfam Novib wijst erop dat er genoeg voedsel is voor iedereen, maar dat het niet goed over de wereld wordt verspreid. Daardoor zou nog altijd een op de acht mensen met honger naar bed gaan.