Clicky


Europarlement: betere sociale zekerheid zzp'ers

Europarlement: betere sociale zekerheid zzp'ers
14-01-2014 19:15 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Zzp'ers en flexwerkers in Europa moeten toegang krijgen tot betere sociale voorzieningen en zo de kloof met werknemers in vaste dienst verkleinen. Dat stelt het Europees Parlement in een motie die dinsdag in Straatsburg met een ruime meerderheid is aangenomen.

Het werken als zelfstandige helpt om banen te creëren en werkloosheid terug te dringen, aldus de motie. Maar het is moeilijk om in kaart te brengen hoe belangrijk zij voor de economie zijn, omdat het aan statistieken ontbreekt en, vooral, aan een gemeenschappelijke definitie in alle lidstaten van wat een zelfstandige precies is. Dat is nodig om de arbeidswetgeving ook op hen toe te passen. Zij moeten ook toegang krijgen tot collectieve regelingen voor pensioenen en verzekeringen, en hebben recht op bij- en omscholing.

Circa eentiende van de Europese beroepsbevolking is zelfstandige zonder personeel (zzp'er). "Basisvoorzieningen als een goed pensioen, verzekering tegen arbeidsongeschiktheid of een opleiding tijdens je loopbaan zijn voor hen geen vanzelfsprekendheid", aldus Europarlementariër Marije Cornelissen, die bijdroeg aan het opstellen van de motie. (Novum)