Clicky


Tientallen bakkers hebben kanker door asbestovens

Tientallen bakkers hebben kanker door asbestovens
14-01-2014 09:21 | Gezondheid | auteur De Redactie

(Novum) - Tientallen bakkers hebben tussen 2000 en 2011 asbestkanker opgelopen. Bij het Instituut Asbestslachtoffers kwamen in die periode 38 meldingen binnen van bakkers, meldt Zembla dinsdag.

Bij het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, is in de afgelopen twee jaar zeker drie keer asbest vrijgekomen uit broodovens, meldde het programma vorige week. In een geval kwam asbest in broden terecht. Volgens Bakkersland zijn nooit broden met asbest in de schappen terecht gekomen. Zelfs als wel asbest in brood belandt is het risico gering, omdat asbestdeeltjes voor de mens niet gevaarlijk zijn als ze worden gegeten in plaats van ingeademd.

Het zijn dus vooral de bakkers die risico lopen. In de uitzending van Zembla kwam al een medewerker van Bakkersland aan het woord die in de bakkerij asbestkanker zou hebben opgelopen. De 38 bakkers die zich meldden bij het Instituut Asbestslachtoffers zijn tientallen jaren geleden al blootgesteld aan asbest. De cijfers tonen aan dat het werken met asbestovens gevaarlijk is, zegt klinisch arbeidsgeneeskundige van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC Gert van der Laan tegen Zembla.

"Als er al zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen ook veel onzichtbare vezels in de lucht vrij", stelt Van der Laan. Hij wijst erop dat in een hete bakkerij bij inspannend werk ook veel meer wordt geademd, waardoor meer asbestdeeltjes in de longen belanden.

De ovens moeten volgens de geneeskundige versneld worden gesaneerd. Het is volgens hem onjuist dat de werknemers geen gevaar lopen, zoals Bakkersland beweert. "De gezondheidsschade door werk met deze oude ovens wordt, zonder teken van compassie, afgewenteld op de werknemers."