Clicky


Meer aandacht voor faillissementsfraudeurs

Meer aandacht voor faillissementsfraudeurs
14-01-2014 09:11 | Faillissementen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Justitie in de regio Den Haag doet vier keer meer onderzoeken naar faillissementsfraude dan drie jaar geleden. De rest van het land neemt de focus op fraude bij faillissementen nu over. Dat schrijft het AD dinsdag.

Vorig jaar werden er 45 zaken in de regio door justitie opgestart om fraudeurs aan te pakken. Meestal werden er lichte cel- en werkstraffen uitgedeeld. Ook moesten fraudeurs volledig opdraaien voor de aangerichte schade. Politie en justitie richten zich in Den Haag vooral op de kleinere zaken. "Grotere zaken zijn het terrein van het Functioneel Parket en de FIOD", zegt fraudeofficier van Justitie Johanna Reddingius. De regio's Amsterdam, Den Bosch en Midden-Nederland willen de Haagse aanpak nu overnemen.

Door de crisis is het probleem van fraude bij faillissementen landelijk groter geworden, meldt de krant: in 2008 gingen er ongeveer vijfduizend bedrijven failliet, in 2010 waren dat er naar schatting tienduizend. Bij een kwart van de faillissementen zou fraude worden gepleegd, bijvoorbeeld door geld weg te sluizen en de administratie te laten verdwijnen. (Novum)