Clicky


Fusies en overnames richting laagterecord

Fusies en overnames richting laagterecord
13-01-2014 17:26 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal fusies en overnames dat vorig jaar werd gemeld bij de Sociaal-Economische Raad (SER) is verder gedaald naar 342. Dat is net boven het laagste aantal van 335 uit 2009. In 2012 waren het er nog vierhonderd en in 2011 423.

Vooral het laatste kwartaal van 2013 was het aantal laag. De meeste fusies vonden net als in 2012 plaats in de industrie (35 procent). Een derde daarvan kwam voor rekening van de metaal- en autobranche.

De SER maakt maandag melding van een 'opvallende' stijging van het aantal fusies in de dienstensector: 27 procent van het totaal in 2012 naar 34 procent in 2013. Vooral in de financiële dienstverlening, maar ook in de consultancy- en ict-branche werden bedrijven samengevoegd. In de handel (acht procent) ging het met name om fusies in de groothandel.

Het aantal fusies in de industrie, de handel en de non-profitsector liep terug. In die laatste sector vonden met acht procent van het totale aantal fusies net als vorig jaar de meeste fusies plaats in de zorg, waaronder thuis- en zorginstellingen, ziekenhuizen en gezondheidsdiensten.

De SER heeft gedragsregels opgesteld die een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de werknemersbelangen bij fusies. Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben afgesproken die regels na te leven. Ondernemingen moeten vakbonden tijdig informeren over fusie- of overnameplannen, zodat bonden nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen.

De SER, waarin beide partijen naast onafhankelijke kroonleden zijn vertegenwoordigd, houdt toezicht op de naleving van de gedragsregels. In 2013 werd één conflict beslecht en werden twee nieuwe zaken aanhangig gemaakt. (Novum)