Clicky


Recordverkopen voor Airbus

Recordverkopen voor Airbus
13-01-2014 13:41 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

TOULOUSE - Airbus heeft vorig jaar een recordaantal van 626 vliegtuigen afgeleverd. De orderportefeuille voor de komende jaren is met 5559 ook nog nooit zo goed gevuld geweest. Dat heeft de Europese vliegtuigbouwer maandag bekendgemaakt.

Het aantal orders voor Airbus steeg vorig jaar met 1619, meer dan twee keer zo veel als van tevoren was verwacht. De nieuwe orders hebben een cataloguswaarde van 240,5 miljard dollar (176 miljard euro).

Airbus heeft door de 5559 openstaande orders nu voor de komende acht jaar werk. Volgens de catalogusprijzen van Airbus zijn die orders 809 miljard dollar waard. Veel vliegtuigen worden echter met een onbekende korting aan luchtvaartmaatschappijen verkocht.

Ondanks het record heeft Airbus de Amerikaanse concurrent Boeing niet weten te verslaan. De Amerikanen leverden 22 vliegtuigen meer af in 2013. Volgens commercieel directeur van Airbus John Leahy maakt dat helemaal niet uit. "Ik denk dat we blij zijn met wat we hebben. Het is een duopolie, met een fifty-fiftyverdeling. Het maakt mij niet uit of wij of zij twee vliegtuigen meer hebben."

Airbus en Boeing profiteerden afgelopen jaar volop van de hogere vraag van luchtvaartmaatschappijen, die hun vloot zuiniger willen maken en anticiperen op een groei in het aantal passagiers de komende jaren. Bij Airbus was vooral veel vraag naar de A320, met één gangpad. Met deze kleinere toestellen kunnen maatschappijen snel inspelen op de vraag van klanten. (Novum/AP)

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)