Clicky


Groei luchtpassagiers minder hoog in november

Groei luchtpassagiers minder hoog in november
13-01-2014 13:29 | Burgerluchtvaart | auteur De Redactie

De groei van het aantal vliegtuigpassagiers is in november teruggezakt. De vraag naar passagierskilometers nam met 4,1 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In oktober bedroeg de groei nog 6,5 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van de internationale brancheorganisatie IATA.

De groei vlakte vooral af doordat de vraag naar binnenlandse vluchten minder hard groeide. In oktober werd nog een groei genoteerd van 5,9 procent. In november halveerde dit bijna tot 3,1 procent. In de Verenigde Staten daalde het aantal binnenlandse vliegpassagiers zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt volgens IATA waarschijnlijk doordat Thanksgiving voor de statistieken op een ongunstiger tijdstip viel.

De vraag van passagiers naar internationale vluchten steeg in november met 4,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In oktober was dat nog 6,9 procent. In alle regio's daalde de groei.

IATA is nog altijd wel positief over de groei van de luchtvaartsector in 2014. "De groei van de vraag raakte een verkeersdrempel in november", verklaarde topman Tony Tyler. "Maar met de voortdurende kleine verbeteringen in de economische omstandigheden, blijft het vooruitzicht positief." (Novum)