Clicky

 Gemeenten voor aanpassing vuurwerkregels

Gemeenten voor aanpassing vuurwerkregels
12-01-2014 19:12 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Vier op de vijf gemeenten willen dat er iets verandert aan de vuurwerkregels. Dat meldt de NOS zondag op basis van een rondgang langs bijna de helft van de Nederlandse gemeenten. 58 procent van de gemeenten zou een Europees verbod op zwaar vuurwerk verwelkomen. Bijna de helft zou illegaal vuurwerk strenger bestraft willen zien.

Nog niet een op de vijf gemeenten vindt de regels zoals ze nu zijn prima. De rest van de 193 ondervraagde gemeenten wil strengere regels of meer mogelijkheden om rond de jaarwisseling zelf te bepalen wat voor de eigen gemeente het beste is. Voor een verbod op consumentenvuurwerk pleitte slechts acht procent van de gemeenten.

Onder meer de vier grote steden willen zelf kunnen bepalen waar en wanneer consumenten vuurwerk kunnen afsteken. Ook bij de verkoop - die nu landelijk is vastgelegd op de drie laatste dagen van het jaar - willen ze hun eigen lijn kunnen trekken.

Van de ondervraagde gemeenten zou 33 procent vuurwerkvrije zones willen instellen. Tot nu toe deed slechts een handvol gemeenten dat. Ook meer politie-inzet tegen illegaal vuurwerk ziet een op de drie gemeenten wel zitten.

Minder geliefd waren het organiseren van een centraal vuurwerkevenement (achttien procent) of de verlaging van de hoeveelheid vuurwerk die een consument mag hebben (zestien procent).

Bij het Meldpunt Vuuwerkoverlast, een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties, kwamen rond afgelopen jaarwisseling bijna negentigduizend klachten binnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions