Clicky


'Veel goede doelen vallen door de mand bij toets'

'Veel goede doelen vallen door de mand bij toets'
12-01-2014 18:01 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Goede doelen waar de Belastingdienst de boeken inspecteert blijken bij controle vaak niet aan de eisen van een goed doel te voldoen. Dat was vorig jaar bij een op de vier controles het geval, bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van de NOS. Sinds 2009 zijn ongeveer 1500 organisaties de status van goed doel kwijtgeraakt.

In Nederland zijn ongeveer 35 duizend organisaties geregistreerd als 'algemeen nut beogende instelling' (anbi). Hoe vaak sprake is van fraude kan de Belastingdienst niet zeggen. De controles blijven ook dit jaar plaatsvinden.

Voorbeelden van organisaties die de afgelopen jaren hun goededoelenstatus verloren zijn volgens de NOS muziekverenigingen en dorpshuizen. Maar ook een bed and breakfast bleek volgens de omroep onterecht een anbistatus te hebben.

Een goed doel kan bij de Belastingdienst het anbipredicaat aanvragen om fiscale voordelen te krijgen. Zo kan een schenking aan een anbi worden afgetrokken van de belasting. Er zijn ook voordelen bij erfenissen en de energiebelasting.

Sinds 1 januari zijn de eisen voor anbi's aangescherpt. Zo moeten ze op een internetsite hebben waarop ze een aantal gegevens publiceren. Volgens de fiscus heeft minder dan de helft van de goede doelen een websiteadres doorgegeven.

Eisen waaraan een anbi moet voldoen zijn onder meer dat ze het algemeen belang geheel of bijna geheel moeten dienen, geen winstoogmerk mogen hebben en geen beloning mogen uitkeren aan bestuurders.

Wie te goeder trouw aan een goed doel schenkt waarvan de anbistatus later - al dan niet met terugwerkende kracht - wordt ingetrokken krijgt van de fiscus geen naheffing, benadrukt een woordvoerder van de Belastingdienst. "De burger wordt niet de dupe."