Clicky


Blokhuijsen Europees kampioen allround

Blokhuijsen Europees kampioen allround
12-01-2014 17:43 | Sport | auteur De Redactie

HAMAR (Novum) - Jan Blokhuijsen heeft zondag in Hamar de Europese titel allround veroverd. De 24-jarige Noord-Hollander besliste op de afsluitende tien kilometer de strijd met Koen Verweij in zijn voordeel. Verweij legde beslag op het zilver, voor de Noor Håvard Bøkko.

Blokhuijsen moest in een rechtstreeks duel op de 10.000 meter ruim vijf seconden goedmaken op Verweij. Na acht kilometer leek het verschil gemaakt, maar in de laatste ronden wist ook zijn tegenstander nog te versnellen. De Team Corendon-schaatser wist zijn marge echter te behouden. Hij won de race in 13.07,22 minuten. Verweij werd op 6.23 seconden tweede.

Bart Swings reed naar een verdienstelijke derde tijd van 13.17,41, waardoor de Belg het toernooi afsluit op de vierde plaats. Sverre Lunde Pedersen is de nummer vijf van het klassement.

Renz Rotteveel (13.26,75) en Douwe de Vries (13.28,99) konden zich op de slotafstand niet meer in de strijd om de podiumplaatsen mengen en werden respectievelijk zesde en zevende.

Blokhuijsen ging zaterdag door zijn winst op de 5000 meter al aan de leiding, maar moest die positie een dag later afstaan aan Verweij, die zich de beste toonde op de 1500 meter. Na drie tweede plaatsen op rij, wist hij zich nu echter wel tot Europees kampioen te kronen.

De laatste twee jaar moest Blokhuijsen telkens Sven Kramer voor zich dulden. De Fries was er in Hamar niet bij, omdat het niet in zijn voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Sotsji past.