Clicky


Zwitserse boete voor Air France-KLM

Zwitserse boete voor Air France-KLM
11-01-2014 18:13 | Algemeen | auteur De Redactie

Air France-KLM heeft van de Zwitserse kartelwaakhond WEKO een boete gekregen van 3,91 miljoen Zwitserse frank (bijna 3,2 miljoen euro) vanwege verboden prijsafspraken. Van de in totaal elf beboete luchtvaartmaatschappijen kreeg Air France-KLM de hoogste boete. Dat heeft WEKO bekendgemaakt.

De elf maatschappijen, waaronder ook het Amerikaanse United Airlines en British Airways, kregen gezamenlijk een boete van elf miljoen Zwitserse frank. Het maken van de prijsafspraken zou hebben plaatsgevonden tussen 2000 en 2005, zo schrijft WEKO in een toelichting.

De vliegtuigmaatschappijen zouden onder meer afspraken gemaakt hebben over vrachttarieven, brandstoftoeslagen en douanekosten. Het Duitse Lufthansa, dat het kartel bij de WEKO meldde, kreeg geen boete. De boete voor Air France-KLM valt overigens ook twintig procent lager uit dan aanvankelijk beoogd, omdat het concern in een later stadium van het onderzoek besloot mee te werken.

Na Air France-KLM kreeg American Airlines de hoogste boete, van 2,2 miljoen Zwitserse frank. De overige boetes variëren van ruim twee miljoen tot 25 duizend en gingen onder meer naar Japan Air, Cathay, British Airways, SAS en Singapore Airlines. Waarom Air France-KLM de hoogste boete kreeg, maakte WEKO niet bekend.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij de hoofdprijs betaalt voor betrokkenheid bij dit kartel. In 2010 kreeg de Air France-KLM een boete van 340 miljoen euro van de Europese Commissie. De maatschappij noemde die boete toen 'buitenproportioneel'. (Novum)