Clicky


De Rooy en Stacey verliezen nauwelijks tijd

De Rooy en Stacey verliezen nauwelijks tijd
10-01-2014 19:22 | Uitslagen | auteur De Redactie

SALTA - “Net als gisteren hadden we vandaag, in een special waar je inderdaad meer kon verliezen dan winnen, toch weer onze portie pech en ging het niet helemaal voor 100 procent. We reden na 20 kilometer al onze voorruit er helemaal uit, en dan wordt het stofhappen, letterlijk en figuurlijk. Het ging een lange tijd niet slecht maar na ongeveer 120 kilometer in de Special kwamen er een aantal Mini’s voorbij gevolgd door de SMG van Sainz en de HAVAL van Lavieille. Toen werd het pas echt een hel”, zo doet Gerard zijn verslag.

Tom valt bij “Volgens mij hoef ik vanavond niet meer te eten, wel een kilo zand doorgeslikt, dan weet je zo’n voorruit ineens op waarde te schatten.”

Het is een korte special van 156 kilometer die ons van Tucumán naar Salta voert en daarmee de rustdag weet in te luiden. Met een harde gravel en rotsachtige ondergrond wisten we dat, indien men niet in de fout zou gaan, de verschillen vandaag gering zouden zijn.

Zo blijkt uiteindelijk ook aan de finish waar we vandaag voor het eerst een bevlogen Versluis zijn MAN na 1:52:55 uur zien passeren. Hij blijft daarmee 1:11 minuut voor op Karginov die op zijn buurt een nipte voorsprong houdt op de tweede MAN-rijder, Van Vliet die op 1:36 minuut weet te finishen.

Hans Stacey is vandaag de snelste IVECO-man, hij komt als vijfde binnen met een achterstand van 2:47 minuut. Het eerste deel wist hij snel te openen en kwam zelfs bij WP2, na een ruime 50 kilometer, 2 seconden achter de op dat moment snelste Rus Nikolaev door.

Gerard moest vandaag genoegen nemen met een zevende plaats op 4:06 minuut van de winnaar en net voor de snelle servicetruck van Pep Vila die 42 seconden later over de meet kwam.

Ook de tweede snelle servicetruck van Jo Adua is al binnen op een vijftiende plaats met een achterstand van 12:18 minuut heeft het gehele team Petronas | De Rooy | Iveco zich een veilige weg mogen banen naar de welverdiende rustdag.

Het totaalklassement is ongeveer gelijk gebleven met dat van gisteren. Nog steeds gaat de IVECO Powerstar van Gerard de Rooij aan kop. Hij heeft wel een paar minuten prijs moeten geven, Karginov ligt nu tweede op 29:05 minuut gevolgd door zijn KAMAZ-maatje Nikolaev die op een respectabele 1:07:42 uur van de leider staat. Hans is na vandaag wederom een plaats gestegen en zet zijn IVECO Trakker nu op de vierde plaats, 1:19:44 uur achter de kopman.  Tijdens de rustdag zouden we vernemen van de teamcaptain Jan de Rooij wie de gedoodverfde winnaar van het team Petronas | De Rooy | Iveco zou worden, dit kan eigenlijk niemand anders dan Gerard de Rooij zijn.

Morgen is het tijd om de voertuigen een keer binnenste buiten te keren en te zorgen dat alles weer voor 100% in gereedheid wordt gebracht voor een, volgens de organisatie, zware tweede week die je niet zou moeten onderschatten.  We zien het met spanning tegemoet.

Vanuit het bivak, brengen we u morgen het laatste nieuws en een update van wat de rijders tot nu toe ervaren hebben. Ook gaan we een rondje maken langs de monteurs die nu drie nachten in Salta mogen blijven, omdat de trucks op zondag een rondje rijden en ’s avonds wederom in hetzelfde bivak terugkeren.