Clicky


FNV wist van asbestproblemen Bakkersland

FNV wist van asbestproblemen Bakkersland
09-01-2014 16:26 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - FNV Bondgenoten was sinds juni vorig jaar op de hoogte van de asbestproblemen in de ovens van Bakkersland. Bestuurder Leo van Beekum kreeg destijds een anonieme tip. "Als je asbest hoort, gaan alle bellen rinkelen", aldus Van Beekum. Hij liet daarom een extern onderzoek instellen maar besloot niet met de uitkomst naar buiten te treden.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat er geen gevaar was voor medewerkers van Bakkersland of consumenten die het brood zouden eten. "Wij vertrouwen op het rapport dat de door ons ingeschakelde asbestdeskundige heeft opgesteld. Er was geen gevaar en daarmee was voor ons de kous af", zegt Van Beekum.

Nu Bakkersland een halfjaar na het onderzoek in opspraak is gekomen, geeft FNV alsnog openheid van zaken. "Wij hebben niks te verbergen", stelt Van Beekum. Hij blijft de kwestie namens de vakbond op de voet volgen. "We staan in direct contact met Bakkersland en zijn werknemers. We dringen er bij de directie vooral op aan goed te communiceren met de medewerkers."

In Nederland staan meer fabrieksovens die te vergelijken zijn met de ovens van Bakkersland. Het gaat om ovens die voor 1970 zijn gebouwd en waarin asbest is gebruikt als isolatiemateriaal. Bij beschadigingen kan het asbest vrijkomen. Bij FNV zijn op dit moment geen gevallen bekend die vergelijkbaar zijn met de problemen bij Bakkersland.

Van Beekum vertelt dat het industriële bakkerijbedrijf al langere tijd bezig is met het vervangen van de ovens en dat FNV dat ook uitdrukkelijk aan de directie heeft gevraagd. Het vervangen van de ovens vindt volgens de bestuurder in fases plaats. Een woordvoerder van Bakkersland bevestigt dat.

De zegsman vertelt dat het vervangingsproces in de eerste helft van 2013 van start ging. De oudste ovens, ovens met problemen en ovens met asbest hebben toen voorrang gekregen. "Het vervangen en saneren van een oven is echter niet zomaar gedaan. Dat duurt per oven vier tot vijf maanden. Omdat wij ervoor kiezen om het zorgvuldig te doen, duurt het soms zelfs nog iets langer."

Volgens de woordvoerder heeft Bakkersland al lang geleden de ambitie uitgesproken om het ovenpark te moderniseren. "Je moet dan een balans zien te vinden tussen blijven produceren en de wens om onderhoud of vervanging te realiseren." Op dit moment moet Bakkersland nog ongeveer zeven ovens die asbest bevatten, vervangen. In totaal heeft de bakkerij de beschikking over zo'n vijftig grote en kleine ovens die zijn verdeeld over zeventien bakkerijen. Medio 2015 hoopt het bedrijf geen ovens meer te hebben waar asbest in is verwerkt.

Bakkersland, dat brood aan supermarkten als Albert Heijn en Jumbo levert, kwam donderdag in het nieuws nadat televisieprogramma Zembla bekend had gemaakt dat een partij brood van de bakkerij was teruggehaald. In een van de ovens van het bedrijf was asbest vrijgekomen en mogelijk op het brood beland. Het brood heeft nooit in de schappen van de supermarkten gelegen. Ook is er geen gevaar geweest voor de gezondheid van consumenten en medewerkers.