Clicky


Vestia-fraudeur mag oud-topman Staal oproepen

Vestia-fraudeur mag oud-topman Staal oproepen
08-01-2014 13:27 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Hoofdverdachte in de fraudezaak bij Vestia Marcel de V. mag oud-directeur Erik Staal en enkele voormalige commissarissen oproepen in een poging hen medeverantwoordelijk te maken voor de misstanden bij de woningcorporatie. De V. mag in totaal tien personen oproepen, zo oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag.

De V. had de rechtbank verzocht de tien op te roepen in een zogeheten vrijwaringsprocedure. Dat is een aparte zaak waarin de rechtbank moet vaststellen of zij medeverantwoordelijk zijn voor de fraude waarvoor De V. wordt aangeklaagd. Ook mag de oud-kasbeheerder van Vestia een aantal stukken en bestanden van de corporatie inzien.

Vestia klaagde De V. halverwege 2012 aan vanwege het opbouwen van een omvangrijke portefeuille vol risicovolle beleggingsproducten. Die beleggingen deden de woningcorporatie - na een flinke rentedaling - de das om, waarna een tiental banken in de bres moesten springen en een gat van twee miljard euro in de portefeuille dichtten.

De corporatie eist nu een schadevergoeding van De V. voor het opbouwen van de portefeuille. Ook verwijt Vestia hem in het geheim meer dan tien miljoen euro te hebben aangenomen van een tussenpersoon. Vorig jaar juni legde de corporatie al voor 1,9 miljard euro beslag op de bezittingen van oud-topman Erik Staal, vanwege de risicovolle portefeuille.