Clicky

Van Vliet en de Rooy bij eerste vier in eerste etappe Dakar Rally

06-01-2014 00:38 | Algemeen | auteur De Redactie

SAN LUIS - De eerste special was een snelle maar verraderlijke piste. Tot die conclusie kwam Gerard de Rooy na de finish van de 1e etappe in DAKAR 2014. “De special van Rosario naar San Luis was snel maar zeker ook verraderlijk. Er was nogal wat stof en je zag daardoor soms iets te laat een bocht.

Het koste me een spiegel en ik ben halverwege de route een spatlap kwijt geraakt. Als de mankementen niet groter worden hoor je mij niet klagen.” Aldus een te vreden Gerard de Rooy die met een kleine achterstand van 1.33 minuut de 4e plaats wist te halen en voor het team Petronas | De Rooy | Iveco de ranglijst aanvoert.

Het was een echte WRC proef, zo wist Tom ons te vertellen, “inhalen is eigenlijk uitgesloten en alleen voor de echte kamikaze piloten weggelegd. Laten we vooral de rust bewaren en onze kansen pakken als het echt mogelijk is. Hier kun je de rally ook verliezen.” aldus een altijd relaxed ogende navigator van de 501.

Bij CP1 zijn de verschillen nog erg klein, er staan 33 truckers binnen 5 minuten van Loprais die zijn nieuwe Tatra met neus goed op koers heeft. De finish laat een soort gelijke lijst zien, de top zit nog dicht bij elkaar. Ondertussen is het wel KAMAZ rijder Mardeev die middels een eindsprint de eerste etappe op zijn naam weet te schrijven in een tijd van 2:46:52 uur.

Loprais heeft iets prijs moeten geven maar komt keurig als 2e binnen met een luttele 10 seconden achterstand op de winnaar. Marcel van Vliet is 3e op 21 seconden gevolgd door Gerard die dus 1.33 minuut achterstand op de leider heeft opgelopen, maar wel 2:27 minuut voorsprong op de winnaar van DAKAR 2013, Eduard Nikolaev.

De snelle assistentie auto van Pep Vila komt als keurige 6e over de finishlijn met een achterstand van 6:56 minuut. Hans Stacey kwam als 8e door op 8:09 minuut, ondanks het kleine verschil met de kop van het klassement niet zijn beste openingstijd.

Jo Adua sluit uiteindelijk de rij van Team Petronas | De Rooy | Iveco op een keurige 12e plaats met een achterstand van 11:26 minuut. De kop is eraf en voorlopig is het Team Petronas | De Rooy | Iveco compleet en voltallig in de voorste regionen van de uitslag te vinden. Hopelijk weet het team deze prestatie voort te zetten.