Clicky


Euronav koopt 15 supertankers van Maersk

Euronav koopt 15 supertankers van Maersk
05-01-2014 23:45 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ANTWERPEN - De Belgische tankrederij Euronav maakte zondagavond bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met Maersk Tankers Singapore Pte Ltd voor de overname van vijftien Very Large Crude Carriers (VLCC) voor een bedrag van 980 miljoen dollar (722 miljoen euro).

De grote tankers met een capaciteit van 200.000 tot 320.000 ton worden vooral ingezet voor het transport van ruwe olie over de wereldzeeën. De schepen hebben een gemiddelde leeftijd van 4 jaar en zullen de grote tankervloot van Euronav, die thans bestaat uit 1 ULCC, 11 VLCCs en 23 Suezmax schepen, uitbreiden.

De schepen zullen worden uitgebaat binnen de Tankers International VLCC Pool waarvan Euronav medeoprichter is. De vooruitzichten voor de markt van grotere olietankers verbeterden de laatste maanden aanzienlijk wat wijst op een heropleving van de vraag en betere korte termijn vooruitzichten.

Elk schip zal afzonderlijk worden aangekocht onder een in de sector gebruikelijke standaard verkoopovereenkomst met leveringen tussen eind januari en juni, met uitzondering van één schip dat momenteel onder tijdbevrachting is en geleverd zal worden tegen het einde van het jaar.

Euronav ziet deze transactie als de eerste stap richting een bredere consolidatie van de wereldwijde tankervloot die gepaard gaat met synergievoordelen en een verdere logistieke optimalisering die alle stakeholders van de vennootschap ten goede zal komen. 

Euronav komt binnenkort met meer informatie over de financiering van de aankoop. Tot dan blijft het aandeel van Euronav geschorst, meldt het bedrijf.