Clicky


Schade door noodweer in Nederland

Schade door noodweer in Nederland
03-01-2014 23:46 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederland heeft vrijdag aan het einde van de middag en het begin van de avond te maken gehad met zware onweersbuien, hagel en zware windstoten. In Enschede waaide een dak van een woning en stortte een koeienstal in. In onder meer Haakbergen en het Gelderse Hengelo waaide een boom op een woning, melden de regionale brandweerkorpsen.

De brandweer Twente laat weten ruim honderd meldingen van omgewaaide bomen, deels weggewaaide daken en blikseminslagen te hebben gekregen. De meeste meldingen kwamen uit de omgeving van Enschede en Haaksbergen. Voor zover de Twentse brandweer weet, zijn er geen mensen gewond geraakt.

De zeventig koeien in de stal in Enschede konden worden gered en werden naar een ander onderkomen overgebracht. De omgewaaide boom die tegen de woning in Haaksbergen viel kon met een hoogwerker worden verwijderd. Ook in Almelo viel een boom tegen een gevel en in het Overijsselse Hengelo viel een boom tegen de voordeur van een flat. In Borne kwam daarnaast een boom op twee auto's terecht.

Ook de brandweer Noord- en Oost-Gelderland kreeg uit de hele regio meldingen binnen over schade vanwege de wind en het onweer aan het begin van de avond. Aan de woning in het Gelderse Hengelo is volgens dit korps flinke schade ontstaan. De waterleiding werd door de wortels kapot getrokken. Voor zover bekend raakte ook hierbij niemand gewond.

Ook het verkeer kreeg te maken met het noodweer. In korte tijd is plaatselijk tien tot vijftien millimeter neerslag gevallen. Snelwegen kleurden even wit door de hagel, aldus weeronline.nl. Op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort vonden enkele ongelukken plaats toen de buien daar overtrokken. De ANWB weet niet zeker of die ongevallen te maken hadden met het weer.

Vooral Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Overijssel en Drenthe hadden volgens weeronline.nl te kampen met het slechte weer. Het noodweer ontstond doordat een actief koufront aan het einde van de vrijdagmiddag en de eerste uren van de avond van west naar oost over het land trok.

Boven land werden zware windstoten gemeten van 75 tot honderd kilometer per uur. In Zeeland werden zelfs zeer zware windstoten gemeten van meer dan honderd kilometer per uur. Boven water pakten de windstoten nog veel zwaarder uit, met op de Oosterschelde een zeer zware windstoot van 169 kilometer per uur.

De buien pakten zo zwaar uit, doordat het vrijdag nog bijzonder warm was. Vrijdag werd het in Nederland de warmste 3 januari sinds het begin van de metingen. Op grote hoogte koelde de lucht boven het land juist af tot boven -33, gelijktijdig met het overtrekken van het koufront. De lucht was hierdoor zeer onstabiel van opbouw, waardoor stevige regen- en onweersbuien konden ontstaan met zware windstoten, aldus weeronline.nl.

De extreem zware windstoten werden veroorzaakt doordat het op grote hoogte hard waaide. Deze wind stortte zich op sommige plaatsen tegelijk met de hevige neerslag naar beneden, resulterend in valwinden. "Het optreden van windhozen en tornado's is in dergelijke situaties ook mogelijk."

De zwaarste buien zijn sinds 19.15 uur het land uit, maar daarachter zitten nog wat buien die in de loop van vrijdagavond vanaf de Noordzee via Zeeland en Zuid-Holland het land in trekken. Vrijdagnacht wordt het echter weer droog. (Novum)