Clicky


Banken eurozone lenen minder aan bedrijven

Banken eurozone lenen minder aan bedrijven
03-01-2014 13:23 | Algemeen | auteur De Redactie

Banken in de eurozone lenen minder geld uit aan bedrijven. Het totaal geleende bedrag nam in november 3,1 procent af in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag bekend. De krimp is daarmee iets scherper dan in oktober, toen drie procent minder aan bedrijven werd uitgeleend.

Bedrijven zouden huiverig zijn om zich in de schulden te steken, omdat ze de groeivooruitzichten te onzeker vinden. Ook burgers uit de achttien eurolanden konden in november minder gemakkelijk aan een lening komen. Het totale bedrag dat zij leenden kromp met 1,4 procent, na een daling van een procent in oktober.

De praktijk sluit daarmee niet aan bij de verwachtingen die de ECB begin november had, toen de bank de rente verlaagde. De toezichthouder liet de rente toen zakken naar het laagste niveau ooit van 0,25 procent. Daardoor kunnen banken nu zeer goedkoop geld lenen bij de ECB.

Bankpresident Mario Draghi hoopte dat banken daardoor meer geld zouden uitlenen aan bedrijven en consumenten, waardoor de consumptie en investeringen zouden oplopen. Op die manier wilde Draghi de economische groei in de muntunie aanjagen. (Novum)