Clicky


Britten zetten zich schrap voor overstromingen

Britten zetten zich schrap voor overstromingen
03-01-2014 13:17 | Buitenland | auteur De Redactie

LONDEN (Novum/AP) - Groot-Brittannië bereidt zich vrijdag voor op nieuwe overstromingen. Een combinatie van hoogtij, zware regenval en harde wind kan in de loop van de dag voor gevaarlijke situaties zorgen in Engeland, Wales en Noord-Ierland. De autoriteiten hebben voor 21 plekken de ernstigste overstromingswaarschuwing afgegeven. Voor honderden andere locaties gelden minder zware waarschuwingen.

"De overstromingwaarschuwing geldt voor de kust van het noordwesten van Engeland, Wales en het zuiden en zuidwesten van Engeland", schrijft overheidinstantie EA op haar website. "Locaties die vooral gevaar lopen zijn de Scilly-eilanden, de noord- en zuidkusten van Devon en Cornwall, Dorset en de kust van Wales."

In Newport, de derde stad van Wales, wordt het hoogste tij in zeventien jaar verwacht. Een deel van de inwoners is donderdagnacht geëvacueerd. De kustwacht waarschuwt voor windsnelheden van ruim 110 kilometer per uur.

Groot-Brittannië werd rond de feestdagen ook al getroffen door ernstig noodweer. Zeker twee mensen zijn tot dusver omgekomen. Het lichaam van een 27-jarige man, die op nieuwjaarsnacht verdween, is gevonden op een strand bij Cornwall. Een andere vrouw kwam dinsdag om het leven. Nadat ze door de zee was meegesleurd werd ze nog uit het water gehaald en naar een ziekenhuis gevlogen. Daar werd ze echter dood verklaard.

Minister van milieu Owen Paterson heeft de Britse energiemaatschappijen gewaarschuwd zich goed voor te bereiden. De bedrijven kregen eind december een golf van kritiek over zich heen omdat duizenden huishoudens de kerst zonder elektriciteit moesten doorbrengen.

De Britse automobilistenbond AA is sinds 23 december al 1500 keer uitgerukt om mensen te helpen die door het wassende water waren verrast. Sommige automobilisten nemen de waarschuwingen niet serieus genoeg, aldus de AA. "Onze patrouilles hebben alles wel meegemaakt sindsdien", zei Darron Burness van de AA. "Mensen die de afsluiting van wegen negeren, blind vertrouwen op hun navigatiesysteem of andere automobilisten volgen die diep water inrijden, en mensen die een auto met vierwielaandrijving hebben en in de veronderstelling leven dat hun auto een amfibievoertuig is. Elke keer horen we dezelfde smoesjes. Mensen dachten dat de overstromingen niet zo erg waren of dat hun auto het wel aankon."