Werknemer met minimumloon houdt 55 euro meer over

Werknemer met minimumloon houdt 55 euro meer over
03-01-2014 11:07 | Algemeen | auteur De Redactie

Werknemers met een minimumloon van 1485 euro bruto houden op hun loonstrook dit jaar netto 55 euro per maand meer over dan vorig jaar. Inkomens vanaf 6500 euro per maand leveren netto juist 52 euro per maand in. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van ADP, dat maandelijks voor 1,4 miljoen Nederlanders de loonstrook verzorgt.

Uit de doorrekeningen blijkt dat de meeste Nederlanders er netto op vooruitgaan. Dat komt door de verlaging van de eerste belastingschijf en de hogere heffingskorting. Bruto-inkomens tot 1750 euro gaan er gemiddeld het hardst op vooruit, met ongeveer vijf tientjes. Vanaf een brutoloon van 4500 euro wordt juist een paar euro ingeleverd. Vanaf zesduizend euro zijn dat een paar tientjes.

De verschillen per sector zijn echter wel heel groot. Zo houden de hogere inkomens in de metaal meer geld over op de salarisstrook, terwijl in de zorg de hogere inkomens juist inleveren. Dit komt door de wijzigingen in de pensioenpremie, die per sector verschillen.

ADP tekent wel aan dat de de loonstrook dit jaar minder zegt over de uiteindelijke loonbelasting die werknemers kwijt zijn. "Het komt steeds vaker voor dat de definitieve afrekening pas bekend is bij de inkomstenbelasting over dat jaar", stelt Dik van Leeuwerden van ADP.

Voor 2014 wordt die aangifte pas gedaan in het voorjaar van 2015. Vooral werknemers met twee banen of werknemers die eenmalig wat extra's hebben gekregen kunnen dan voor een 'onaangename verassing' komen te staan, van maximaal 1173 euro. De late afrekening komt doordat de arbeidskorting en de algemene heffingskorting meer inkomensafhankelijk zijn gemaakt, en dat kan niet altijd worden verwerkt in de loonstrook. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden