Clicky


OM sluit onschuld deel verdachten Veen niet uit

OM sluit onschuld deel verdachten Veen niet uit
02-01-2014 19:28 | Binnenland | auteur De Redactie

VEEN (Novum) - Het is niet uit te sluiten dat onder de 101 mensen die maandag werden aangehouden rond de rellen in Veen mensen zitten die slechts een klein of geen aandeel hebben gehad bij de gewelddadigheden. Alle 101 arrestanten zijn echter nog wel verdachten, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag.

Maandag werden in Veen kort na middernacht brandweermannen belaagd toen zij een in brand gestoken autowrak wilden blussen. Agenten die met de brandweer mee waren bevalen de relschoppers meerdere keren te vertrekken. Dat zorgde er alleen maar voor dat de groep de hulpdiensten met flessen en zwaar vuurwerk bekogelde.

De politie voerde een charge uit. Daarbij werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een kroeg in. Daar zaten op dat moment al wat mensen die niet bij de rellen op straat betrokken waren. In de kroeg, die door de politie werd leeggehaald, werden barkrukken en keus naar de politie gegooid.

Negen arrestanten van wie de betrokkenheid volgens het OM dusdanig duidelijk is dat ze langer vast kunnen blijven zitten, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dinsdagavond werden de eerste negen verdachten vrijgelaten, donderdag volgden nog eens 83 verdachten. Voor alle vrijgelaten verdachten wordt geprobeerd erachter te komen wat zij precies hebben uitgespookt. Het OM verwacht dat dit onderzoek nog enige tijd gaat duren. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het OM meldde donderdag verder dat te vermoeden dat de gewelddadige confrontatie met de politie niet spontaan is ontstaan. Door de politie zijn kort na de aanhoudingen in en bij de horecagelegenheid bivakmutsen, bijzonder zwaar vuurwerk en pepperspray in beslag genomen.