Transport Online - Behoorlijke terugval in groei transportsector

Behoorlijke terugval in groei transportsector

Behoorlijke terugval in groei transportsector
27-09-2011 13:15 | Financieel | auteur de redactie
NEA verwacht dat de stijging in het totaal vervoerde volume in 2011 zal blijven steken op 1,5%. In juli gaf NEA nog een groeiverwachting af van 2,1%. Het optimisme waarmee 2011 is ingegaan is afgezwakt, met name door de schuldencrisis in Europa. De financiële onzekerheid heeft de verwachtingen dermate sterk beïnvloed dat deze de reële economie en daarmee de vervoersmarkten raakt. De toegenomen onzekerheid vertaalt zich in lager consumentenvertrouwen, lagere productie, kleinere voorraden en daarmee een lager transport volume dan eerder werd verwacht.

Voor 2012 verwacht NEA dat de groei in het totale transportvolume beperkt zal zijn tot 1,3% ten opzichte van 2011. Dit betekent nog steeds een groei, maar wel een behoorlijke terugval ten opzichte van eerdere schattingen.

NEA publiceert de 10e uitgave van de "Korte Termijn Voorspeller" (KTV). In dit rapport is rekening gehouden met de aangepaste groeicijfers van het Centraal Plan Bureau die ook gebruikt zijn voor de Miljoenennota. De onzekerheid rond het daadwerkelijke verloop van de economie is de laatste maanden toegenomen. Na de enorme krimp in 2009 ging de economie weer in opwaartse richting, maar de snelheid van het herstel is afgenomen. Daarbij vormt de aanhoudende onrust op de financiële markten een belangrijke neerwaartse risico voor de economie die mogelijk Europa terug kan laten vallen in een recessie. In de laatste raming van de Korte Termijn Verkenner is hier niet vanuit gegaan.

Volumegroei in wegvervoer vertraagd
In 2010 nam het volume in het wegvervoer toe met 3,1% ten opzichte van 2009. Voor 2011 wordt een groei van 1,2% verwacht. Deze groei komt in belangrijke mate voort uit de internationale aan- en afvoer en veel minder uit de binnenlandse markt. Vooral de chemische sector, de metaalsector en uit eindproducten & containers dragen bij aan deze groei. NEA verwacht dat het vervoer van bouwmaterialen in 2011 nog steeds afneemt, als gevolg van de malaise in de bouw van woningen en kantoren.

Transporttarieven wegvervoer blijven nagenoeg gelijk
De transporttarieven zijn over de gehele linie gelijk gebleven, op een beperkt aantal deelmarkten is een stijging waargenomen in het eerste halfjaar van 2011. In tijden van piekdrukte is het tekort aan capaciteit in het wegvervoer merkbaar. Dit heeft nog niet tot sterk stijgende tarieven geleid in het wegvervoer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions