Clicky


Letland treedt toe tot eurozone

Letland treedt toe tot eurozone
01-01-2014 10:15 | Buitenland | auteur De Redactie

RIGA - Letland is woensdag officieel toegetreden tot de eurozone. Waarnemend premier Valdis Dombrovskis haalde na middernacht het eerste eurobiljet uit een pinautoamaat in de hoofdstad Riga. Europese regeringsleiders verwelkomden Letland in videoboodschappen tot de muntunie.

Letland is het achttiende land dat lid wordt van de muntunie en volgens Dombrovskis biedt dat mogelijkheden voor het land. "Het is een grote kans voor de economische ontwikkeling van Letland om lid te worden van de op een na grootste munt ter wereld", zei de premier.

In 2004 werd Letland al lid van de NAVO en de Europese Unie. Toetreding tot de muntunie werd gezien als de volgende logische stap voor de voormalige Sovjet-staat. "De lange terugreis van Letland naar het politieke en economische hart van het continent is met de toetreding tot de euro voltooid", zei eurocommissaris Olli Rehn. "En dat is het vieren waard."


De meningen over de euro onder de Letse bevolking zijn niet zo positief als die van de regering in Riga en Brussel. In opiniepeilingen geeft de helft van de ondervraagden aan tegen de nieuwe munt te zijn. De steun voor de euro is het afgelopen jaar wel iets toegenomen. (Novum)