Clicky


Geen redding in zicht voor gestrand onderzoeksschip

Geen redding in zicht voor gestrand onderzoeksschip
31-12-2013 15:48 | Algemeen | auteur De Redactie

SYDNEY/MELBOURNE - De opvarenden van het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalski zitten nog altijd vast in het zeeijs bij Antarctica. De verwachting is dat ze woensdag van boord worden gehaald met een helikopter, nu drie ijsbrekers die te hulp schoten niet in staat zijn gebleken een vaarweg vrij te maken en het schip uit het ijs te halen.

In totaal zijn aan boord van het Russische schip 74 mensen, onder wie toeristen, wetenschappers en bemanningsleden. Ze zitten al sinds kerstavond vast in het zeeijs, na een zware storm. Toen een Chinese ijsbreker in de buurt van het schip kwam leek de redding nabij. De ijsbreker, die de naam Xue Long (Sneeuwdraak) draagt, moest de reddingsactie echter staken, net als het Franse schip L'Astrolabe, omdat het pakijs te dik was.

Een laatste poging werd gewaagd door het Australische schip Aurora Australis. Die kwam maandag tot op twintig kilometer van de Akademik, maar moest die reddingspoging ook opgeven: het schip dreigde dinsdag zelf vast te komen zitten.

De Akademik Sjokalski loopt niet het gevaar te zinken en er is nog altijd voldoende proviand aan boord. Toch worden de passagiers met de helikopter van de Xue Long van boord gehaald. Het wachten is echter op beter weer, dat niet voor woensdag wordt verwacht. De opvarenden worden in groepjes van twaalf van boord gehaald en vervolgens naar de Aurora Australis gebracht. De twintig bemanningsleden blijven achter op het schip en wachten totdat het weer omslaat en het pakijs op natuurlijke wijze weer verdwijnt.

De 52 passagiers varen met de Aurora Australis naar Casey Base op Antarctica waar brandstof wordt ingenomen. Die reis duurt enkele dagen. Vervolgens wordt koers gezegd naar Hobart op Tasmanië. "Het zal nog wel een paar weken duren voordat ze terug zijn", aldus John Young van de Australische maritieme autoriteiten. (Novum/AP)