Clicky


Olietrein ontspoord en in brand in VS

Olietrein ontspoord en in brand in VS [+foto & video]
31-12-2013 09:43 | Algemeen | auteur De Redactie

CASSELTON - In de Amerikaanse staat North Dakota is maandag een trein van meer dan honderd tankwagons met ruwe olie ontspoord en gedeeltelijk in brand gevlogen. De autoriteiten hebben iedereen in een gebied tot acht kilometer ten zuiden en oosten van de plaats van het ongeluk dringend aangeraden hun huizen te verlaten vanwege de rook.

Het ongeluk deed zich voor bij Casselton, een stadje met 2400 inwoners op veertig kilometer van Fargo. Volgens spoorwegmaatschappij BNSF was behalve de olietrein bij het ongeluk ook een trein van eveneens ongeveer honderd wagons met graan betrokken. Deze graantrein was als eerste ontspoord, waarna deze de oliewagons op het naastgelegen spoor uit de rails duwde, zei een woordvoerster.


Tien tot twintig wagons met olie vlogen in brand. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Een stuk of tachtig onbeschadigde wagons zijn weggesleept en de autoriteiten willen de brandende wagons laten uitbranden.

In de Verenigde Staten wordt ruwe olie vaak over het spoor vervoerd. Over de veiligheid daarvan bestaan toenemende zorgen, vooral na een ongeluk afgelopen zomer over de grens in Quebec, waar een losgeslagen olietrein van een heuvel kwam denderen, ontspoorde en een stadje in brand zette, waardoor 47 mensen omkwamen. Ook in Casselton loopt het spoor dwars door het centrum. (Novum/AP)