Clicky


Marathonschaatser Sjoerd Huisman (27) overleden

Marathonschaatser Sjoerd Huisman (27) overleden
30-12-2013 20:12 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Marathonschaatser Sjoerd Huisman is zondagnacht op 27-jarige leeftijd overleden. Dat meldt marathonploeg Radson-Jinstal maandag. De Nederlands kampioen op natuurijs van 2009 heeft thuis een hartstilstand gehad. "We zullen je humor en gevatheid en iedere keer het snelste rondje nooit vergeten."

Het overlijden van Huisman werd bekend vlak nadat de mannen bij het olympisch kwalificatietoernooi de 1500 meter hadden afgewerkt. In Heerenveen stond ook de massastart voor vrouwen op het programma, maar die is afgelast. De zus van Huisman, Mariska, zou ook aan de massastart meedoen. Op verzoek van de deelneemsters is er slechts een ronde gereden om Huisman te herdenken.

De schaatser uit het Noord-Hollandse Avenhorn eindigde op 22 december nog als tweede bij de marathon van Breda. Zaterdag werd hij in Enschede negende. Het NK massastart zondag in Thialf liet hij lopen omdat hij zich 'niet helemaal okselfris' voelde, meldde zijn ploeg toen.

Huisman won in zijn loopbaan meerdere marathons. Zijn grootste succes was de nationale titel die hij in 2009 veroverde op de Oostvaardersplassen. In het seizoen 2009-2010 was hij de beste in de Essent Cup.