Clicky


Woning Duitse ambassadeur beschoten in Athene

Woning Duitse ambassadeur beschoten in Athene
30-12-2013 14:25 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE (Novum/AP) - De woning van de Duitse ambassadeur in Griekenland is zondagnacht beschoten met automatische wapens. De politie van Athene vond maandag meer dan zestig kogelhulzen, maar niemand is gewond geraakt. Volgens de Griekse regering is de aanslag bedoeld om het aanzien van Griekenland te schaden, nu het op het punt staat voor een halfjaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich te nemen.

De straten rond de ambtswoning van ambassadeur Wolfgang Dold in de wijk Halandri werden voor onderzoek afgezet. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog niet opgeëist. Zes personen werden opgepakt voor verhoor, maar na korte tijd weer vrijgelaten. De politie zei beelden van bewakingscamera's te onderzoeken, alsook een gestolen auto die in de buurt werd aangetroffen.

Duitsland is vaak het mikpunt van felle kritiek in Griekenland, vanwege de strenge eisen die het stelt aan hervormingen in ruil voor noodkredieten. Griekenland verkeert al voor het zesde opeenvolgende jaar in recessie. Door de hervormingsmaatregelen zijn de werkloosheid en armoede sterk toegenomen.

Dold, een 55-jarige beroepsdiplomaat die drie kinderen heeft, bedankte de politie voor haar 'snelle reactie'. "Aan degenen die voor deze actie verantwoordelijk zijn verklaar ik dat deze de nauwe en vriendschappelijke betrekkingen tussen onze twee landen niet zal schaden en het economisch herstel van het land niet zal omkeren", zei hij in een verklaring.

De Griekse premier Antonis Samaras belde na de beschieting met de ambassadeur en bondskanselier Angela Merkel. "De Griekse regering spreekt haar woede en regelrechte veroordeling uit over de lafhartige terroristische actie van vandaag die als enige doel had het aanzien van Griekenland in het buitenland te schaden", liet het Griekse ministerie van buitenlandse zaken weten.

Buitenlandse diplomaten zijn sinds medio jaren zeventig meermalen doelwit geweest van extreemlinkse groepen in Griekenland. De woning van de Duitse ambassadeur werd in 1999 beschoten met een raketwerper, waarvoor de terroristische groep 17 November de verantwoordelijkheid opeiste. Het aantal aanslagen is echter de laatste jaren drastisch afgenomen, nadat meerdere radicale militanten werden opgepakt en veroordeeld.