Clicky


KPMG schikt voor 7 miljoen voor rol bij omkoping

KPMG schikt voor 7 miljoen voor rol bij omkoping
30-12-2013 10:31 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Accountantskantoor KPMG heeft een schikking van zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) getroffen voor het meewerken aan de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië door bouwbedrijf Ballast Nedam. Naast de schikking zal het bedrijf ook maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, zo maakte KPMG maandag bekend.

De accountant stelt in een persverklaring dat de controle van de Ballast-boeken op een wijze is gedaan 'die mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld kon blijven'. Ook heeft het bedrijf onvoldoende aandacht besteed aan het naleven van zorgvuldigheid- en integriteitseisen.

Justitie wilde KPMG vervolgen vanwege het 'versluieren' van betalingen van honderden miljoenen euro's aan steekpenningen, zo schreef De Telegraaf eind november. Met die betalingen kon Ballast Nedam grote bouwprojecten in het Midden-Oosten binnenhalen. Het bouwbedrijf trof anderhalve week geleden al een schikking voor ruim zeventien miljoen euro.

Bij de praktijken zouden naast bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam ook drie KPMG-accountants een actieve rol hebben gespeeld. Het onderzoek van het OM naar die accountants loopt nog, zo meldt KPMG in de verklaring.